11.7 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
diplomáciajapánkínaMAGYARORSZÁGNagyvilágusa

Peking kiakadt Joe Biden Japánnak tett ígéretén

Szuga Josihide japán miniszterelnök volt az első külföldi vezető, akit hivatalos látogatáson fogadott Joe Biden amerikai elnök, mióta hivatalba lépett. Peking aggasztónak nevezte és határozottan elítélte a washingtoni amerikai-japán csúcstalálkozón kiadott közös nyilatkozatot, amely főleg a Kína általi fenyegetés elhárításáról szól.

Az Egyesült Államok megújította a Japánnak nyújtott biztonsági garanciáját, amely szükség esetén atomfegyverek bevetését is jelenti. Peking szerint ezzel éppen ellenkező célt érnek el, ártanak a térség stabilitásának.

„Kína határozottan megvédi nemzeti szuverenitását, biztonsági és fejlesztési érdekeit” – idézte az MTI Kína washingtoni nagykövetségének közleményét. „Az amerikai-japán nyilatkozat messze túlmegy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének szokásos mértékén. A két fél árt harmadik országok érdekeinek, az ázsiai-csendes-óceáni térség országai közötti kölcsönös megértésnek, bizalomnak, békének és stabilitásnak” – írták.

A Kína által kifogásolt közös nyilatkozat szerint Washington biztonsági garanciája kiterjed a Kína által magáénak tulajdonított, de japán fennhatóság alatt álló szigetekre is a Kelet-kínai-tengeren. Washington pedig habozás nélkül teljesíti vállalt kötelezettségét Japán védelmére akár nukleáris képességeivel is.

Peking szerint az Egyesült Államok és Japán azt állítja, hogy készek szembeszállni a regionális fenyegetésekkel, de a térség biztonságára éppen Japán jelenti a legnagyobb veszélyt, mert egyoldalú döntése szerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet az óceánba engedi.

A japán kormány a héten döntött úgy, hogy a helybeliek és a szomszédos országok aggodalmai ellenére a sérült fukusimai atomerőmű radioaktív vizét kezelés után a tengerbe engedik. A létesítményt üzemeltető cég ezt várhatóan két év múlva kezdi meg.

The post Peking kiakadt Joe Biden Japánnak tett ígéretén first appeared on 24.hu.

Related posts

Ibrahimovic a barátja az Európa-bajnok magyar taekwondósnak

MOCOHU

Egy éve csúszik az iskola felújítása, a volt gyógyszertárban és a plébánián tanulnak a babócsai gyerekek

MOCOHU

Román teszthamisítókra csaptak le

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This