4.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fszbMAGYARORSZÁGNagyvilágoroszországukrajnavlagyimir putyinvolodimir zelenszkij

Kémgyanú is mérgezi az orosz-ukrán viszonyt

Őrizetbe vette a szentpétervári ukrán konzult az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Azzal gyanúsítják, hogy titkos  információkhoz jutott orosz államvédelmi szervek és az FSZB adatbázisából. Az FSZB közleményben tudatta, Olekszandr Szoszunjuk konzult akkor vették őrizetbe, amikor orosz állampolgároktól titkos információkat vett át.

A konzul tevékenysége

nem egyeztethető össze a diplomáciai státusszal, és nyilvánvalóan ellenséges jellegű az Oroszországi Föderációval szemben.

Hozzátették, az ukrán diplomatával szemben a nemzetközi jognak megfelelő intézkedéseket fogják alkalmazni.

Az MTI a a TASZSZ orosz hírügynökség alapján emlékeztetett rá, nemzetközi normák szerint a diplomaták sértetlenséget élveznek a fogadó országban, megfoszthatják őket akkreditációjuktól, ha megsértik a törvényt, ellenséges tevékenységet fejtenek ki.

A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény alapján a képviselet vezetőjét vagy munkatársát bármikor nemkívánatos személynek (persona non grata) nyilváníthatják és kiutasíthatják az országból.

A szentpétervári ukrán főkonzulátus honlapja szerint Szoszunjuk mintegy tíz éve dolgozott Oroszországban. Evhen Jenyin ukrán külügyi szóvivő az UNIAN ukrán hírügynökségnek azt mondta, a konzult már kiengedték, az ukrán képviseleten van. Kijev vizsgálja az incidens körülményeit, és orosz diplomatákat érintő megfelelő választ fog adni az orosz lépésre.

Az utóbbi időben kiéleződött a feszültség az ukrán kormány és a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok között. Többször megsértették a tűzszünetet, aminek mindkét oldalon vannak áldozatai. Ukrán értesülések szerint Oroszország több mint 40 ezer katonát vezényelt az orosz-ukrán határhoz.

Moszkva azzal vádolja Kijevet, hogy megszegi a kelet-ukrajnai konfliktus ügyében kötött minszki megállapodásokat, és az új amerikai vezetés, valamint a NATO biztatására agresszív magatartást tanúsít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (a képen) pénteken Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel és – videokapcsolaton keresztül – Angela Merkel német kancellárral konzultált a konfliktusról, és közölte, kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

The post Kémgyanú is mérgezi az orosz-ukrán viszonyt first appeared on 24.hu.

Related posts

Magyarország orvosokat küld Szlovéniába

MOCOHU

Kevesen tudnak a vérplazmáról, pedig sokaknak segítene

MOCOHU

Moldova György egy évvel a felesége halála után elveszi szerelmét, aki húsz éve vár rá

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This