11.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19Jogkoronavíruskoronavírus friss hírekkoronavírus hírekMAGYARORSZÁGmartín vizcarraNagyvilágperuvakcina

Peru volt elnöke nagyott bukott a vakcináján

Eltiltotta tíz évre minden közhivataltól a volt perui elnököt a dél-amerikai ország kongresszusa pénteki titkos szavazásával, mert soron kívül adatta be magának a koronavírus elleni oltóanyagot. Martín Vizcarrát hatalommal való visszaélésben, összeesküvésben, hamis nyilatkozat tételében ellenszavazat nélkül bűnösnek találták.

Az MTI szerint a vakcinabotrány a perui politikai elitet is érinti, a hírek szerint ugyanis több miniszter és vezető tisztségviselő is megkapta a Sinopharm kínai gyógyszergyár oltóanyagát, mielőtt azt elérhetővé tették a lakosságnak.

A törvényhozás Pilar Mazzetti volt egészségügyi minisztert és Elizabeth Astete egykori külügyminisztert is eltiltotta közhivatal viselésétől, előbbit nyolc, utóbbit egy évre. Mindketten soron kívül kapták a vakcinát. Tagadták, hogy visszaéltek volna hivatali tisztségükkel.

A korrupcióval vádolt Vizcarra szintén beadatta magának és két családtagjának az oltást néhány nappal azelőtt, hogy november 10-én a parlament alkotmányos vádeljárás keretében megszavazta elmozdítását. Akkor még egyetlen vakcina alkalmazása sem volt engedélyezett az országban. A volt elnök azzal védekezett, hogy ő  bátor döntést hozott, a 12 ezer önkéntes egyikeként vállalta a Sinopharm tesztelését.

Peru a kínai vállalattól január elején egymillió dózist rendelt, az oltóanyagot a Covid-19 elleni harc első vonalában küzdőknek szánták. Vizcarra elvileg kongresszusi képviselői helyet nyert az április 11-i általános választáson. A képviselők közül ő szerezte a legtöbb szavazatot. A 32 milliós országban eddig 1,68 millió kornavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 56 149-en hunytak el a betegségben.

The post Peru volt elnöke nagyott bukott a vakcináján first appeared on 24.hu.

Related posts

Ellenkező irányba hajtott fel a sztrádára, úgy megijedt az idős motoros, hogy még 4 kilométert ment

MOCOHU

A gyerekes családoknak tett fontos bejelentést Novák Katalin, amikor furcsa dolgot csinált

MOCOHU

Az ukránok szerint az oroszok Herszon teljes megszállására kézülnek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This