7 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
amerikai egyesült államokkiberbiztonságMAGYARORSZÁGoroszországsolarwindsTech

A Fehér Ház az oroszokat vádolja a SolarWinds-támadással

2020 végén került nyilvánosság elé, hogy kibertámadás érte az Amerikai Egyesült Államok kormányügynökségét és több minisztériumát. Mint kiderült, informatikai cégek is érintettek, sőt más országokból is vannak áldozatok. Akkoriban még nem támasztották alá egyértelmű technikai bizonyítékok, hogy honnan származhatnak az elkövetők, de az USA az oroszokra célozgatott. A Fehér Ház csütörtökön kiadott közleményében már egyértelműen az orosz kormányzathoz köti a támadásokat, nevesítve az orosz hírszerzést (SVR).

A hírek nyomán Joe Biden amerikai elnök csütörtökön elnöki rendeletet írt alá arról, hogy kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra. Az amerikai elnök által aláírt – és a kongresszusnak levél formájában megküldött – rendelet értelmében az Egyesült Államok olyan büntető intézkedéseket hozott, amelyek „stratégiai és gazdasági következményekkel” járnak majd Oroszországra nézve, ha ez utóbbi folytatja vagy fokozza a nemzetközi helyzet destabilizálására irányuló akcióit.

Az elnöki rendeletet részletező közleményben az amerikai kormányzat

egyértelműen az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SVR) és a Cozy Bear és Dukes nevű orosz hekker-csoportokat teszik felelőssé a SolarWinds-ügyben.

Washington ezen kívül kiutasít tíz olyan orosz személyt, aki az orosz hírszerzésnek dolgozik amerikai területen diplomáciai fedettség alatt. Az amerikai adminisztráció hat orosz technológiai vállalatot is szankcionál, mert ezek szerinte támogatást nyújtanak az orosz hírszerzési műveletekhez, valamint 32 személyt, akik – az Egyesült Államok szerint – részt vettek a 2020-as amerikai elnökválasztás befolyásolására irányuló orosz akciókban. Egy múlt hónapban nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentés szerint Moszkva a 2020-as amerikai elnökválasztásba is megpróbált beavatkozni.

Mindeközben az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI), az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) és a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Hivatal (CISA) egy közös állásfoglalást adott ki, mely szerint az SVR jelenleg is aktívan céloz amerikai intézményeket.

Az SVR elutasítja a Fehér Ház vádjait.

(MTI, ZDNet, Reuters)

A SolarWinds-ügy hátteréről korábban itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Meghackelték Amerikát, és még csak a jéghegy csúcsát látni

A SolarWinds-ügyként emlegetett támadás több okból is lázban tartja a kiberbiztonsági szakembereket.
Dömös Zsuzsanna további cikkei
  • Zsarolóvírus miatt ürültek ki a sajtpolcok Hollandiában
  • Elnézést kért az Instagram, amiért étvágycsökkentőket ajánlott étkezési zavarokkal küzdőknek
  • Csaló weboldalakra figyelmeztet a GVH

The post A Fehér Ház az oroszokat vádolja a SolarWinds-támadással first appeared on 24.hu.

Related posts

Mit olvastak legtöbbet a magyarok február 23. óta a Wikipedián?

MO.CO.HU

Kötelező maszkviselés: egymás után szigorítanak az iskolák

MO.CO.HU

Korábbi versenytánc-partnere szerint Hilaria Baldwin álma mindig is az volt, hogy spanyolnak higgyék

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This