10.5 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánMAGYARORSZÁGNagyvilágnatousa

Bejelentették Amerika és a NATO kivonulását Afganisztánból

Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig – jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Roosevelt-termében elmondott beszédében az MTI tudósítása szerint.

Ideje befejezni Amerika leghosszabb háborúját. Itt az ideje, hogy az amerikai csapatok hazajöjjenek

– fogalmazott az elnök. Biden azt is elmondta, hogy a jelenleg Afganisztánban állomásozó, körülbelül 2500 amerikai katona kivonása május 1-jén megkezdődik.

Nem fogunk elhamarkodottan rohanni a kijárat felé

– tette hozzá.

Biden szerint egyre kevésbé világos, hogy az amerikai csapatoknak miért kellene Afganisztánban maradniuk.

Nem folytathatjuk az afganisztáni katonai jelenlétünket abban a reményben, hogy majd ideális feltételeket teremtünk a kivonulásunkhoz. Én vagyok a negyedik amerikai elnök, amióta az amerikai csapatok Afganisztánban vannak. Két republikánus. Két demokrata. Nem ruházom át ezt a felelősséget az ötödikre

– mondta.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a rendkívüli miniszteri szintű NATO értekezletet követően szintén közölte, felismerve, hogy nincs katonai megoldás az Afganisztán előtt álló kihívásokra, a szövetségesek úgy döntöttek, hogy május 1-jéig megkezdik az országban szolgáló misszió erőinek kivonását.

Jens Stoltenberg Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a NATO-erők kivonása Afganisztánból rendezett, összehangolt és megfontolt módon néhány hónap alatt zajlik le.

A tálib lázadóknak a kivonulás során a szövetséges csapatok elleni bármifajta támadására a NATO erőteljes válasszal felel – mondta.

A NATO kabuli kormányerőket támogató missziójának kivonása új fejezet megnyitását jelenti a béke felé vezető politikai megújulás útján Afganisztán számára – tette hozzá a főtitkár.

The post Bejelentették Amerika és a NATO kivonulását Afganisztánból first appeared on 24.hu.

Related posts

Olaszország bezár az ünnepekre

MOCOHU

Egy olasz szupermarket kasszaszalagjára tette halott kisfiát egy magyar nő

MOCOHU

Letartóztatták az élő adásban balhézó Srí Lanka-i szépségkirálynőt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This