6.3 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
építőiparévoszjárványkivitelezéskoronavírusMAGYARORSZÁGÜzleti tippekvállalkozás

Magasabb fokozatba kapcsolna az építőipar

Az elmúlt néhány év fellendülését követően a járvány kitörése miatt tavaly a válaszadók felénél az értékesítés nettó árbevétele csökkent, másik felénél változatlan maradt vagy enyhén növekedett a korábbi évhez képest.

Növekedést elsősorban azok jeleztek, akik a több lábon állás jegyében nem csak kivitelezéssel foglalkoznak. A járvány harmadik hullámában adott válaszok szerint a cégek fele ebben az évben nem számít jelentős javulásra – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

A megkérdezett társaságoknál a megrendelések csaknem 60%-át közmegrendelések teszik ki. Idén mind a közmegrendelések, közbeszerzések, mind a magánmegrendelések volumenének növekedésére számítanak a válaszadók.

A korábbi évekhez hasonlóan a cégek 78%-a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőként ezúttal is a szakemberhiányt emelték ki.

Megemlítették, mind a megfelelő mennyiségű és minőségű mérnökök, mind a szakmunkások alacsony számát. Mindezt súlyosbította az a tény, hogy a kivitelezések során a járvány harmadik szakaszában hosszabb-rövidebb időre teljes brigádok estek ki a munkából. A feketefoglalkoztatás jelentős mértékű csökkenését a vállalkozások továbbra sem érzékelik.

Kapcsolódó
Felújítási kommandók ellenőrizhetik a felvett milliók jogosságát

Már ha lesz elég szakember a kormányhivataloknál.

Az ágazati szereplők majdnem ötödénél az idei kapacitást lekötő rendelésállomány meghaladja a jelenlegi kapacitásukat. A szűkös kapacitás leginkább a lakásépítő cégeknél tapasztalható. Ez egyrészt a lakásépítési kedv viszonylagos erősségének köszönthetően, másrészt a családtámogatásba bekerült a lakásfelújítás is, így komoly munkaerőhiánnyal szembesülnek az érintett vállalkozások.

A közel 0 energiaigényű épületekre vonatkozó előírások alkalmazásának határidő-elhalasztása, az 5%-os ÁFA visszaállítása az újlakás-építésénél és értékesítésénél ennek a piacrésznek a fellendülését hozza.

A kapacitásproblémák mellett továbbra is komoly kihívást jelent a munkaerő megtartása, ezzel párhuzamosan annak képzése, továbbképzése. A járvány miatt jelentősen átalakult a képzés, hiszen a személyes kontakttal történő oktatás az elmúlt évben gyakorlatilag szünetelt.

A cégek tavaly alig fordítottak erőforrásokat dolgozóik fejlesztésére. 2021-ben, a járványhelyzet várható javulását követően azonban mindenképpen tervezik. Ezen kívül létszámukat is növelni szeretnék, a válaszadók fele létszámbővítési és bérfejlesztési tervekről is beszámolt.

  • A tavalyi évben átlagosan 9%-kal növelték a béreket, 2021-ben pedig inflációt követően, körülbelül 4-5%-os bérfejlesztéssel kalkulálnak. Azonban ilyen szintű emeléssel nem lehet az ágazatban a versenyszférához képest tapasztalható lemaradást behozni.

Az építőipari cégek az elmúlt időszakban felmerülő forráshiányt továbbra is különböző lízingkonstrukciók, folyószámlahitel igénybevételével oldották meg. 2021-ben a tavalyihoz képest kétszer több társaság tervez belső források felé fordulni, tartalékaikat felhasználni, illetve igyekeznek a vissza nem térítendő támogatásokból minél nagyobb mértékben részesülni – írta az ÉVOSZ.

  • 2020-ban a cégek partnerei a korábbi időszakokhoz képest kicsit nagyobb százalékban fizettek késedelmesen, és a kintlévőségek behajthatóságának a megítélése sem javult. A tartozások 92%-át behajthatónak minősítették a vállalatok.

Véleményük szerint a lánctartozás az elmúlt évek során tapasztalható lassú, de folyamatosan pozitív irányba történő növekedése összességében megmarad.

The post Magasabb fokozatba kapcsolna az építőipar first appeared on 24.hu.

Related posts

Ő az, aki tényleg kinyitná a határokat – viszont nem Sorosnak hívják

MOCOHU

Beoltották Kiss Róbert rendőr alezredest, az operatív törzs tájékoztatóinak állandó szereplőjét

MOCOHU

Joshi Bharat és felesége 31 év után elválnak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This