7 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
danubia pharmaGazdaságkínai vakcinabeszerzésMAGYARORSZÁGmüller cecílianemzeti népegészségügyi központ

Müller Cecíliának tudnia kell, hogy ki áll az 55 milliárdos kínai vakcinaüzletre kiszemelt cég mögött

Március elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilvánosságra hozta a kínai gyártású Sinopharm vakcina beszerzésére kötött szerződést, amelyet Müller Cecília országos tiszti főorvos írt alá. A dokumentumból kiderült, hogy a magyar állam egy kft.-t bízott meg az 55 milliárd forintos ügylet lebonyolításával, vagyis a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ahelyett, hogy közvetlenül a gyártóval szerződött volna, a Danubia Pharma Kft.-re hagyta a beszerzést.

Hamarosan az is kiderült, hogy a közbeszerzés nélkül kiválasztott kft. alig néhány hónappal az üzlet megkötése előtt a Syntonite Med Zrt. tulajdonába került. A történet innentől válik homályossá, mert a Syntonite Med nyilvánosan elérhető papírjaiból a valódi tulajdonosok kiléte nem megismerhető.

A cég február elején tartott közgyűlésének jelenléti ívéből kiderül, hogy a kínai beszerzési szerződést aláíró Tuza Máté vezérigazgató és az egykori alapító, Gergely Csaba, az UTE egykori jégkorongozója, a Zuglói Piranhák nevű amatőr hokicsapat edzője csak részvényesi meghatalmazott státusszal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem ők a részvények tulajdonosai, ám így a valódi tulajdonos képviselői lehetnek a cégügyekben. Ezzel a megoldással biztosítani lehet, hogy a részvénytársaság úgy működjön, hogy a tulajdonos a nyilvánosság elől rejtve marad.

A Müller Cecília által szignált szerződés 7. pontja ugyanakkor azt állítja, hogy a vakcinabeszerzéssel megbízott cég a megállapodás megkötésekor átlátható szervezetnek minősült.

Sőt, azt is kikötötték, hogy amennyiben a cég elveszti átláthatóságát, az NNK jogosulttá válik arra, hogy azonnali hatállyal, kártalanítás nélkül felmondja a megállapodást.

Ezek azért fontos kitételek, mert amennyiben a Danubia Pharma nem minősülne átláthatónak, az országos tiszti főorvos vezette NNK törvényt sértett volna a szerződéskötéssel.

A kormány a veszélyhelyzetre tekintettel felmentést adott ugyan a közbeszerzési kötelezettség alól, az államháztartási törvényben meghatározott kötelezettségek viszont továbbra is érvényesek az NNK-ra is. A jogszabály kimondja, hogy állami szerv kizárólag átlátható szervezettel köthet megállapodást. Jogi értelemben pedig csak az a vállalkozás tekinthető átláthatónak, amelynek tulajdonosi szerkezete és tényleges tulajdonosa megismerhető.

Az állami megrendelések esetében a szerződéskötés előtt a kiválasztott cégnek átláthatósági nyilatkozatot kell tennie. A Pénzügyminisztérium államháztartási tájékoztató oldala szerint e kötelezettség alól csak a minimális, százezres nagyságrendű megbízások esetén lehet eltekinteni. A kötelezettség a Danubia Pharma és a Syntonite Med esetére is kiterjed, azaz nyilatkozni kell akkor is, ha egy cégnek nem természetes személy, hanem egy további vállalkozás a tulajdonosa. A kormányhivatal.hu oldalról letölthető formanyomtatvány szerint a nyilatkozatban az érintetteknek a tényleges tulajdonos nevét, lakcímét, adószámát és tulajdoni hányadát is meg kell adniuk a megrendelőnek.

A kínai vakcinabeszerzésről szóló megállapodás jogszabályi hivatkozásából az hámozható ki, hogy ezt a nyilatkozatot a Danubia Pharma képviselője, Tuza Máté is megtette.

A 24.hu a napokban megkereste az NNK-t és a Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal a kérdéssel, hogy a Danubia Pharma Kft. képviselője valóban leadta-e a nyilatkozatot. Azt is kérdeztük, hogy ha a szerződésben foglaltaknak megfelelően megkapták a Syntonite Med Zrt. részvénytulajdonosairól szóló információkat, kinek vagy kiknek a neve szerepel a dokumentumban. Válasz azonban sem Müller Cecíliáéktól, sem Kásler Miklós minisztériumából nem érkezett.

Tuza Máté korábban az Indexnek adott nyilatkozatában azt állította, hogy „a cég tulajdonosai magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát”.

A Válasz Online múlt heti cikke szerint a rejtélyes befektetőt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közelében kell keresni. A lap szerint Szijjártó egykori helyettese, a most a kormánypárti médiumok sorát kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatójaként dolgozó Szabó László sógora, Szeverényi Márk és üzleti köre állhat a kínai vakcinabeszerzés mögött. Azt írták, hogy Tuza Máté valójában a Szeverényi-érdekeltségek bejáratott könyvelési szolgáltatója, Hampton Kft. nevű cégét tavaly hét Szeverényi irányította vállalkozás is alkalmazta. Ezért egyre erősebb a gyanú, hogy a Mediaworks-vezér sógora, Szeverényi Márk áll a csapat mögött, amely összességében, a lélegeztetőgép-bizniszt is figyelembe véve, immár 105 milliárd forintos Covid-ügyi közpénzbevételnél tart.

The post Müller Cecíliának tudnia kell, hogy ki áll az 55 milliárdos kínai vakcinaüzletre kiszemelt cég mögött first appeared on 24.hu.

Related posts

Miller Dávid vendégnyomozóként tér vissza az Álarcos Énekesbe

MOCOHU

A Mokka riportere azt feltételezte, Esztergályos férje humorába szeretett bele, de nem: a külsejébe

MOCOHU

Halálra gázoltak egy nőt Pest megyében

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This