12.3 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
btfkampányKultúraMAGYARORSZÁG

Újra együtt: nézőtéren és otthonról (X)

Összeköt. Elmesél. Élményt ad. Április 9-18. között online rendezi meg a Budapest Brand nZrt. a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivált.

Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő, összművészeti fesztiválja, a Budapesti Tavaszi Fesztivál péntektől tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. 40 év alatt generációk ismerték meg a tavaszi fesztivál élményt, számukra az idei kiadás egyszerre reflektál a múlt becses hagyományaira, és mutat be mai, kortárs trendeket. 2021-ben jól megférnek egymás mellett a legendás előadók és az új produkciók. Csakúgy, mint a néptánc és a kortárstánc, az egyházi kórusművek és a jazz, a film alapú színház és a színház alapú film.

A tíznapos fesztivál minden estéjén egy-egy kiemelt eseménnyel jelentkezik, amelyeket a fővárosi kulturális intézmények társrendezvényei egészítenek ki. Az egyes programok a BTF honlapján és a társszervezők saját felületein is elérhetőek lesznek. A szervezők szeretnék enyhíteni a hónapok óta tartó bezártságot, ezért néhány kísérőeseménytől eltekintve az összes program ingyenesen megtekinthetővé válik. A napi kiemelt műsorszámokat pedig a telex.hu nyitóoldalán közvetítik, hogy még több emberhez eljuthassanak az előadások.

Az öldöklő angyal részlet: Thomas Aurin

Az online premierek sorát Bodó Viktor Az öldöklő angyal című rendezése nyitja: a Schauspiel Stuttgart színpadán tavaly ősszel bemutatott darabot először láthatja magyar felirattal a hazai közönség. A darab különleges lenyomata a mai életünknek mivel a rendezés és a játék is a járványügyi szabályokat figyelembe véve készült. A színészek úgy játszanak, ahogy ma mindannyian kénytelenek vagyunk élni az életet: a közösségi távolságtartás szabályainak betartásával. Szintén online bemutatóval készül a TRIP Webszínház, amelynek felkérésére kortárs magyar írók dolgozták fel Shakespeare 37 drámáját. A Magács László rendezte Shakespeare/37 első három epizódja a Tavaszi Fesztiválon debütál.

Szintén a BTF saját produkciója lesz a magyar költészet napján az Anima Sound Systemből ismert Prieger Zsolt Törőcsik Franciskával közösen készített zenés vers összeállítása a 100 éve született Pilinszky János életművéből, amit a Kiscelli Múzeum templomterében rögzítettek Pilinszky 100 címmel. Budapesten, szabadon címmel pedig az elmúlt évek négy kiemelkedő rövidfilmje került egy csokorba.

kép: Balogh János

A fesztivál kínálatát számos fővárosi partnerintézmény színesíti online programsorozataival. Ezek a maguk műfajában legjobbnak számító műhelyek saját platformjaikon teszik hozzáférhetővé alkalmi válogatásaikat. Az A38 Hajó mellett a Budapest Jazz Club, a Fonó Tavasz, illetve a Budapest Film is sokszínű programkínálattal várja az érdeklődőket az online térben.

A szervező Budapest Brand Zrt. az RTL Magyarország és a Telex.hu médiapartnerségével még népszerűbbé kívánja tenni az eseménysorozatot; a Telex.hu a fesztivál ideje alatt minden nap 20:00 órakor közvetíti a kiemelt műsorszámot.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál weboldala

A Budapesti Tavaszi Fesztivál YouTube csatornája

A Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook oldala

A Budapesti Tavaszi Fesztivál Instagram profilja

The post Újra együtt: nézőtéren és otthonról (X) first appeared on 24.hu.

Related posts

Polgár Tünde bikiniben sem görcsöl: Picit szétfolytam és növesztettem úszógumit is

MOCOHU

Hekkertámadás érte a kubai külügyminisztérium honlapját

MOCOHU

Hogyan teszünk árcédulát egy emberi életre?

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This