10.5 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bejelentésBelföldkorlátozások feloldásakoronavíruskoronavírus friss hírekkoronavírus magyarországMAGYARORSZÁGnyitásorbán viktor

Indul a fokozatos nyitás: ezek a szabályok érvényesek mától

Kedden elérte a 2,5 milliót azoknak a száma, akik megkapták az első, koronavírus elleni oltásukat, így szerdán kinyithatnak az egy hónapja zárva tartó üzletek, és újraindulhatnak a szünetelő szolgáltatások is – jelentette be Orbán Viktor. Korábban a kormány április 8-áig hosszabbította meg a március 8. óta érvényben lévő korlátozásokat, így a nyitás a vártnál egy nappal korábban jött el.

Mindez azt jelenti, hogy

  • kinyithat minden üzlet, a szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazók, a ruhaboltok és a könyváruházak, az ajándék- és játékboltok is.
  • Újraindulhatnak a szolgáltatások, náluk visszatérnek a március 8-a előtti szabályok. Ez széles kört érint a szépségipartól (fodrászatoktól, kozmetikáktól) a közműszolgáltatók ügyfélszolgálatáig.

Újdonság, hogy a

kijárási tilalom este 8 helyett 10 órakor lép életbe,

és változatlanul hajnal 5-ig lesz érvényes. Így az üzletek is este 7 óra helyett fél 10-ig lehetnek nyitva.

Mivel csak kedd délután érkezett a bejelentés, hogy már szerdán életbe lép a korlátozások lazítása, vélhetően nem minden üzlet nyit ki rögtön, például az IKEA már jelezte is, hogy egyelőre felkészítik áruházaikat a lehető legbiztonságosabb működésre.

Az üzletekben az új szabályok alapján tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat – ez igaz az eddig nyitva tartókra is, tehát az élelmiszerboltokra, drogériákra is. Az üzemeltető köteles a bejárat előtt kifüggeszteni, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a vásárlótérben.

A vendéglátóhelyek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, azaz ezután is csak elvitelre adhatnak ételt, és a szállodák sem fogadhatnak vendégeket.

A fokozatos nyitás következő lépése a jelenlegi tervek szerint az iskolák és óvodák újranyitása lesz április 19-én. A miniszterelnök már jelezte, hogy a további, az oltások számától függő enyhítések részleteit hetente jelentik be.

The post Indul a fokozatos nyitás: ezek a szabályok érvényesek mától first appeared on 24.hu.

Related posts

Magyarország legnagyobb félvezető gyártója fejlődésének újabb mérföldkövéhez érkezett

MOCOHU

„A kitűzött céljaimat sikerült elérnem” – másodjára döntött világcsúcsot a magyar paraatléta

MOCOHU

Meghaladta a 2500-at az új fertőzöttek száma

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This