13.2 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldberuházásgyulafirátóthonvédségMAGYARORSZÁG

Egy erdő kiirtásából tudták meg a gyulafirátótiak, hogy honvédségi gigaberuházás készül a környéken

Honvédségi gigaberuházás részleteiről tájékoztatta Veszprém-Gyulafirátót vezetőit, a település országgyűlési képviselőjét és az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnökét Benkő Tibor honvédelmi miniszter csütörtökön a lőtér szélére tervezett új NATO-központ területén – írja a veol.hu.

A tájékoztatás azért kicsit megkésett, a helyiek ugyanis egy hatalmas erdőirtással szereztek tudomást arról, hogy Gyulafirátóttól alig néhány száz méterre egy új katonai bázis létesül. Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére végül Benkő Tibor felvilágosította Porga Gyulát, Veszprém polgármesterét, Katanics Sándort településrészi önkormányzati képviselőt és Amrein Csabát, az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnökét a fejleményekről.

Amrein Csaba a Veol-nak azt mondta, hogy egy gigaberuházás részleteiről kaptak információkat.

Egy olyan komplex objektum épül a település határától néhány száz méterre, mely akár háromezer katona befogadására is alkalmas lesz: épülnek itt egy külön vasúti rakodón és vágányon túl sátorhelyek, elhelyezési épületek, kiszolgáló blokkok, gép- és harcjárműtelephely, mosó, javítóműhely, étkezde, elsősegélynyújtó hely és sportközpont is.

Ő úgy fogalmazott, hogy egy több tízmilliárdos beruházás valósul meg, gyakorlatilag egy katonaváros épül és hiányolja, hogy ezt nem jelentették be egy sajtótájékoztató keretében.

Szerinte nem veszik figyelembe a lakosok érdekeit, miközben évtizedek óta tűrik a lőtér hatását, zajhatását, környezetkárosítását.

még olyan történetünk is van az orosz időkből, mikor a tank bement a kocsmába, nem szeretnénk hasonlókat újra átélni – fogalmazott. – Azt érezzük, nem veszik figyelembe a lakosság érdekeit.

Amrein arról is beszélt, hogy nem szeretnék, ha katonaváros lenne Rátót, de azt megtisztelőnek nevezte, hogy a honvédelmi miniszter tájékoztatta őket.

A településen élőket leginkább az aggasztja, hogy a tervezett vasútvonal nagyon közel húzódik a lakóházakhoz, ez pedig mind a vasúti forgalom, mind az ezen érkező többtonnás harcjárművek lerakodásakor hatalmas zajterhelést jelent majd számukra. Arra sem kaptak érdemi választ honvédségi érdekekre hivatkozva, készül-e lőszerraktár a központ és a település közelében, ha igen, hol.

Amrein Csaba a Veolnak azt is megjegyezte, hogy

több mint negyven évig elviseltük az oroszokat, rossz érzésem van, nem veszik figyelembe, hogy mindenkinek egy élete van. Szeretném, ha a gyerekeim is itt élnének, jó lenne, ha ez a település megmaradna élhetőnek. A legrosszabb jóslat az, hogy Rátót lesz a második „Kis-Moszkva”, az ingatlanjaink elértéktelenednek, azok a lakók maradnak majd itt, akik nem tudnak elmenekülni. Nem biztos, harminc év múlva Rátót olyan lesz, amilyennek elképzeltük vagy amilyen volt.

The post Egy erdő kiirtásából tudták meg a gyulafirátótiak, hogy honvédségi gigaberuházás készül a környéken first appeared on 24.hu.

Related posts

Több mint negyven holttestet találtak a mexikói határon Arizonában

MOCOHU

Négy idősotthonban megkezdődik az oltás csütörtökön, de még a lakók fele sem kéri a vakcinát

MOCOHU

Delhusa Gjon tüdejében vérrög alakult ki, és memóriazavarai lettek a koronavírustól

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This