8.3 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
európai néppárteurópai parlamenteuropolilengyelországligaMAGYARORSZÁGmateusz morawieczkimatteo salviniNagyvilágolaszországorbán viktor

Frakcióra vágyott Orbán, reneszánszt kapott helyette

Budapesten találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnök Matteo Salvinivel, az olasz Liga elnökével és Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnökkel. A találkozó nem csak formalitás volt, a magyar miniszterelnök minden beszámoló szerint abban bízott, hogy új frakció jöhet majd létre az Európai Parlamentben a három párt együttműködésével.

A Fidesz nemrég szakított az Európai Néppárttal. A szakítás nem feltétlenül volt önkéntes, ugyanis ha a Fidesz nem lép ki, akkor felfüggesztették volna, amivel a néppárti tagság minden előnyét elvesztették volna. Persze a függetlenség, amelyben a Fidesz most lebeg, sem sokkal jobb helyzet. A magyar kormánypárt képviselői minden bizottsági tagságukat elvesztették, egyedül az Európai Parlament alelnöki posztjáét nem, erről ugyanis nem a pártcsaládok döntenek, hanem a képviselők. Erről írtunk korábban, sőt, beszéltünk is már róla.

Orbán azt szerette volna elérni, hogy a néppárt melletti két jobboldali frakció összeálljon, és a Fidesszel kiegészülve meghatározó erő legyen a parlamentben. Az Európai Konzervatívok és Reformisták, valamint az Identitás és Demokrácia jelenleg kis képviselőcsoportok a parlamentben, de ha teljes egészében összeállnának, a Fidesszel kiegészülve a parlament második legkomolyabb ereje lehetnének.

Reneszánsz

De úgy tűnik, ez mégsem jön össze. Nem frakciót jelentettek be ugyanis, hanem egy sokkal lazább együttműködést. Olyan európai szövetséget hoznának létre, amely programot dolgoz ki, konzultál az európai polgárokkal, és alternatívát mutat fel a szerintük uralkodó baloldali narratívával szemben. Ez több érdekes dolgot is jelent.

A két vezető a két jobboldali EP-frakció legerősebb pártjait képviseli. Ami most történt, azt jelenti, hogy a Fidesz 12 képviselője (az egyetlen KDNP-s képviselő ugyanis maradt az Európai Néppárt tagja) egyszerűen nem akkora vonzerő, hogy áthidalják a két pártcsalád összeállásával kapcsolatos problémákat. A legkomolyabb probléma egyébként pont az, hogy a lengyelek masszívan oroszellenesek, miközben se Magyarország, se Salvini Ligája nem veti meg az oroszokhoz közeledést.

Attila KISBENEDEK / AFP

Ezen a sajtótájékoztatón szokatlanul sokszor hangzott el, különösen Orbán Viktor szájából, hogy mennyire fontos számukra az atlantista kötődés, az európai integráció és a Nyugat. Ez pontosan azért történhetett, hogy a lengyel kormány még véletlenül se tűnhessen oroszbarátnak, márpedig Orbán Viktor mellett állva nehéz nem annak tűnni.

A jövő

Természetesen nem lehet kizárni, hogy a pártok májusig meggondolják magukat, és mégis közös frakciót csinálnak az Európai Parlamentben, ekkor ugyanis újra találkozni fognak. Egyelőre azonban nem erre látszik haladni a dolog, sőt, azt, hogy a találkozó nem a Fidesz vágyai szerint alakult, az is mutatja, hogy még a baráti sajtó sem kérdezhetett az eleve két órás csúszással induló sajtótájékoztató után.

A három párt közötti együttműködés lazább lesz, és igazából ez a szintű koordináció eddig is megvolt közöttük. Az Európai Parlamentben a valódi befolyást a frakciók jelentik,és a frakció jelentette politikai súlyt nem tudják majd élvezni ezzel az együttműködéssel, márpedig Orbán számára ez lett volna a legfontosabb előnye ennek az egésznek.

Az külön érdekes, hogy a három politikus elindítani látszik egy olyan konzultációt, ami az EU hasonló kezdeményezésére reagálna. Ebben a podcastban beszéltünk nemrég arról, hogy az EU elindította a Konferencia Európa Jövőjéről nevű kezdeményezését, amelyben az emberek véleményét meghallgatva tesznek majd ajánlásokat arról, hogy nézzen ki az EU a jövőben.

Ezt a kezdeményezést a liberális Guy Verhofstadt vezeti, természetesen jelentős ellensúlyokkal. Viszont Orbánék többször utaltak arra, hogy ennek a liberális narratívának szeretnének alternatívát adni, hogy ne csak egy oldal dönthesse el, mi legyen Európa jövője. A mostani bejelentés egyébként arra pont jó lehet, hogy bevonzza a többi kisebb pártot, akik esetleg hajlandóak lennének együttműködni a Fidesszel. Az Európai Parlament félideje jövőre lesz, ekkor újraosztják majd a bizottsági tagságokat, a Fidesznek eddig van ideje rendezni a frakcióhelyzetet az EP-ben.

The post Frakcióra vágyott Orbán, reneszánszt kapott helyette first appeared on 24.hu.

Related posts

A bandaháború nem állíthatja meg a szerelmet

MOCOHU

Megerősítik a litván határt, miután tömegével érkeznek az unió területére migránsok Fehéroroszországból

MOCOHU

Most érdemes megújítani az otthoni készülékeinket – kedvezményekkel ünnepel a 30 éves LG

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This