9.8 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
főtávkibocsátásklímaváltozásMAGYARORSZÁGszén-dioxidtávfűtéstávhőTudomány

Földhővel fűthet a Főtáv

Együttműködési megállapodást írt alá a FŐTÁV és az izlandi Arctic Green Energy cégcsoport geotermikus távhőtermelő egységek létesítéséről. A budapesti távhőszolgáltatásban, ezáltal a főváros hőellátásában az első, nagyobb léptékű (akár 10-20 MWth kapacitású) geotermikus projekt valósulhat meg a FŐTÁV Nonprofit Zrt. és a jelentős nemzetközi geotermikus energiatermelési és projektfejlesztési portfóliót tulajdonló, izlandi gyökerekkel rendelkező Arctic Green Energy (Arctic) vállalat együttműködésével.

Tízezer háztartás

A most aláírt együttműködési megállapodás a projekt első érdemi szakaszára koncentrál, mely a lehetséges helyszínek feltérképezését, a szükséges engedélyek megszerzését és a teljes műszaki, gazdasági, jogi előkészítést foglalja magában – áll a Főtáv közleményében. Egy 20 MWth kapacitással rendelkező létesítmény legalább 300-400 ezer .000 GJ/év geotermikus hőenergia megtermelését tenné lehetővé, amely 14-21 ezer tonna/év CO2 kibocsátás-csökkenést, továbbá 20-30 ezer kg/év helyi légszennyező anyag kibocsátás elmaradását eredményezné.

Egy ilyen teljesítményű geotermikus kútpár mintegy tízezer átlagos budapesti háztartás teljes éves távhőigényét képes biztosítani.

Stratégiai célok

A 2030-ra vonatkozó európai uniós klímavédelmi célkitűzések szerint az 1990. évi értékhez képest 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a megújuló energia részarányának a bruttó végső energiafelhasználáson belül pedig el kell érnie a 32 százalékot. A klímavédelmi célok teljesítésében fontos szerep hárul a távhőszolgáltatói szektorra, a tavaly elfogadott Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célkitűzés alapján a földgáz részarányát a távhőtermelésben 2030-ra a jelenlegi, országosan 70 százalék feletti szintről 50 százalékra kell csökkenteni.

A stratégiai célok elérése érdekében a hulladékalapú hőtermelés arányának növelése mellett hosszú távon a geotermikus energia alapú kapacitások létesítésének van kulcsszerepe a kedvező fővárosi adottságok kihasználásával. A társaság hosszabb távú célja összesen mintegy 150-200 MWth geotermikus hőtermelő kapacitás létesítése.

The post Földhővel fűthet a Főtáv first appeared on 24.hu.

Related posts

A nap legfontosabb hírei – 2022.04.30.

MOCOHU

Néhol meglepően meleg lesz ma

MOCOHU

Közleményt adtak ki arról, hogyan kell értelmezni az előválasztás eredményeit

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This