37.5 C
Budapest
June 25, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csillagászat fast kína MAGYARORSZÁG Tudomány űr űrkutatás

Kína megnyitja a világ legnagyobb teleszkópját

Kína szerdán hivatalosan is megnyitja a külföldi kutatók előtt hatalmas távcsövét – írja az MTI. A fél kilométer átmérőjű FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) a valaha épített legérzékenyebb és legnagyobb egytányérú rádióteleszkóp.

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Nemzeti Csillagászati Obszervatórium szerint a csillagászok a világ minden tájáról egy online felületen nyújthatják be kérésüket mérések végzésére. A pályázatokat mind elbírálják, és július 20-án kihirdetik az eredményeket. A külföldi szakemberek augusztustól kezdhetik meg az adatgyűjtéseket.

Ou Dongqu / XINHUA / Xinhua via AFP

A délnyugat-kínai hegyek között fekvő teleszkóp a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium decemberi összeomlása után az egyetlen ilyen kaliberű eszközzé vált, amely külföldi csillagászokat fogad majd.

A Kujcsou tartományban lévő Pingtangban található kínai teleszkóp háromszor érzékenyebb, mint amerikai társa volt.

A távcső körül 5 kilométernyi rádiómentes zóna terül el, ahol sem mobiltelefonok, sem számítógépek használata nem engedélyezett.

A FAST építési munkálatai 2011-ben kezdődtek, rendszeres működése szeptemberben indult, januártól a teljes teleszkóp üzemel. 500 méter átmérőjű tányérja egy 30 futballpályányi területet fed le, építése 1,1 milliárd jüanba (49 milliárd forintba) került.

The post Kína megnyitja a világ legnagyobb teleszkópját first appeared on 24.hu.

Related posts

Leomlott egy faállványzat a szélvihartól, lezárták a Vörös teret

MO.CO.HU

Néhány iskola előrehozta a téli szünetet

MO.CO.HU

Nem árulja el a szüleinek egy eltűntként keresett kislány, hogy hol van

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status