37.5 C
Budapest
June 25, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
adathalászat átverés bankszámla csomagja érkezett sms flubot MAGYARORSZÁG malware sms csalás sms csomagja érkezett Tech

Több millió forint tűnt el egy magyar nő számlájáról, aki bedőlt a csomagküldős SMS-nek

A napokban mi is rendre beszámoltunk a csomagértesítésről szóló SMS-sel terjedő makacs kártevőről, ami további fertőző üzeneteket küld szét az áldozatok mobiljáról bármiféle nyom nélkül, és banki adatokkal való visszaélésre ad lehetőséget. Múlt hét pénteken a rendőrség sajtótájékoztatót tartott az üggyel kapcsolatban, ahol elmondták: addig nem érkezett bejelentés olyan konkrét esettel kapcsolatban, hogy valakinek jelentősebb anyagi kárt okoztak volna a kiberbűnözők. Mostanra már tudni ilyen ügyről.

Az RTL Klub Híradójának keddi adásában egy névtelen áldozat arról számolt be, hogy a fertőzött alkalmazás telepítése után lenullázódott a számlája. A károsult nő a szolgáltatójától kapott SMS-ben értesült arról, hogy letiltották a kimenő hívásait magas értékű tartozás miatt. Utána az ügyfélszolgálat segítségével sikerült visszaállítani a telefonján a gyári beállításokat, ami fertőzésgyanú esetén a javasolt intézkedés. Később még több részlet derült ki: a bankszámlája ellenőrzése után a károsult arra lett figyelmes, hogy több millió forintot loptak el tőle feltehetően a vírust terjesztő kiberbűnözők. A bank azt ígérte, segítenek neki visszaszerezni a pénzt. A nő rendőrségi feljelentést is tett az ügyben.

A rendőrök tájékoztatása szerint amennyiben sikerül azonosítani az elkövetői csoportot, akkor meg fogják tenni azokat a lépéseket, amelyek a vagyon visszaszerzéséhez szükségesek. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője, Bor Olivér a csatornának elmondta: nyomon vannak, rengeteget dolgoznak a kód visszafejtésén és az elkövetők elkapásán. A csalókat előbb bíróság elé kell állítani, és csak a jogerős ítélet után lehet behajtani rajtuk az okozott kár ellenértékét.

Kapcsolódó
Ezt kell tudni a vírusról, ami a csomagos SMS-ekkel terjed

A csaló SMS-ekkel terjesztett FluBot nevű kártevő először a spanyolokat tarolta le, majd még több országba indult el – köztük Magyarországra is.
Dömös Zsuzsanna további cikkei
  • A magyarok többsége már a mobilján bankol
  • Ekkor jelentheti be az Apple az iOS 15-öt
  • A Facebook most Kanadát fenyegette meg tiltással

The post Több millió forint tűnt el egy magyar nő számlájáról, aki bedőlt a csomagküldős SMS-nek first appeared on 24.hu.

Related posts

Meghalt Graeme Ferguson filmkészítő, az IMAX feltalálója

MO.CO.HU

Nyíllal lőtték át egy kanadai város kedvenc szarvasának fejét

MO.CO.HU

Minden járvány alatt lejárt okmány meghosszabbodik június 30-ig

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status