37.5 C
Budapest
June 25, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ensz-vizsgálat francia légicsapás MAGYARORSZÁG mali Nagyvilág

ENSZ-vizsgálat: egy esküvő 19 résztvevője is meghalt egy januári francia légicsapásban Maliban

Egy ENSZ-vizsgálat megállapította, hogy a francia csapatok által januárban Maliban végrehajtott légicsapás során nemcsak dzsihadisták haltak meg, ahogy eddig Párizs állította, hanem 19 polgári személy is, akik egy esküvőre gyűltek össze – áll az AFP hírügynökség birtokába került jelentésben.

A vizsgálatot az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) emberi jogi osztálya folytatta le, és kriminalisztikai szakértők is segítették. A MINUSMA nyomozása a 2021. január 3-án Bounti település központja közelében történt eseményekkel kapcsolatban megerősítette, hogy a légicsapás helyszínén egy esküvői ünnepségen mintegy száz civil gyűlt össze, köztük a Katiba Serma nevű katonai szervezet öt felfegyverzett, állítólagos tagja – hangsúlyozta a jelentés összefoglalója.

A Katiba Serma egy, az al-Kaida terrorszervezethez kötődő dzsihadista csoporthoz tartozik. A légicsapásban legalább 22 személy vesztette életét, közülük három a Katiba Serma feltételezett tagja volt. Tizenkilencen a támadás során haltak meg, hárman pedig az evakuáció közben – áll a dokumentumban.

A francia hatóságok mindvégig azt állították, hogy nem volt semmilyen esküvői ünnepség, és a hírszerzés hivatalosan is megállapította, a térségben tevékenykedő dzsihadisták egyik összejöveteléről volt szó. A három rakétát kilövő katonai repülőgépek nagyjából harminc dzsihadistát semlegesítettek, és a rendelkezésre álló információk alapján kizárható a járulékos veszteség okozása – szögezte le a francia vezérkar még januári közleményében.

A francia védelmi miniszter ingerülten reagált az ENSZ vizsgálati jelentésére, és visszautasított minden, Maliban elkövetett baklövéssel kapcsolatos híresztelést, illetve fenntartásainak adott hangot a jelentés függetlenségével kapcsolatban – olvasható az AFP-nek megküldött közleményben.

The post ENSZ-vizsgálat: egy esküvő 19 résztvevője is meghalt egy januári francia légicsapásban Maliban first appeared on 24.hu.

Related posts

Sidit nem indítja az olimpián a sportlövő-szövetség

MO.CO.HU

Ausztriában aggasztóan emelkedik az új fertőzöttek száma

MO.CO.HU

Azonnal kínai vakcinát vesz Csehország

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status