14 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ensz-vizsgálatfrancialégicsapásMAGYARORSZÁGmaliNagyvilág

ENSZ-vizsgálat: egy esküvő 19 résztvevője is meghalt egy januári francia légicsapásban Maliban

Egy ENSZ-vizsgálat megállapította, hogy a francia csapatok által januárban Maliban végrehajtott légicsapás során nemcsak dzsihadisták haltak meg, ahogy eddig Párizs állította, hanem 19 polgári személy is, akik egy esküvőre gyűltek össze – áll az AFP hírügynökség birtokába került jelentésben.

A vizsgálatot az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) emberi jogi osztálya folytatta le, és kriminalisztikai szakértők is segítették. A MINUSMA nyomozása a 2021. január 3-án Bounti település központja közelében történt eseményekkel kapcsolatban megerősítette, hogy a légicsapás helyszínén egy esküvői ünnepségen mintegy száz civil gyűlt össze, köztük a Katiba Serma nevű katonai szervezet öt felfegyverzett, állítólagos tagja – hangsúlyozta a jelentés összefoglalója.

A Katiba Serma egy, az al-Kaida terrorszervezethez kötődő dzsihadista csoporthoz tartozik. A légicsapásban legalább 22 személy vesztette életét, közülük három a Katiba Serma feltételezett tagja volt. Tizenkilencen a támadás során haltak meg, hárman pedig az evakuáció közben – áll a dokumentumban.

A francia hatóságok mindvégig azt állították, hogy nem volt semmilyen esküvői ünnepség, és a hírszerzés hivatalosan is megállapította, a térségben tevékenykedő dzsihadisták egyik összejöveteléről volt szó. A három rakétát kilövő katonai repülőgépek nagyjából harminc dzsihadistát semlegesítettek, és a rendelkezésre álló információk alapján kizárható a járulékos veszteség okozása – szögezte le a francia vezérkar még januári közleményében.

A francia védelmi miniszter ingerülten reagált az ENSZ vizsgálati jelentésére, és visszautasított minden, Maliban elkövetett baklövéssel kapcsolatos híresztelést, illetve fenntartásainak adott hangot a jelentés függetlenségével kapcsolatban – olvasható az AFP-nek megküldött közleményben.

The post ENSZ-vizsgálat: egy esküvő 19 résztvevője is meghalt egy januári francia légicsapásban Maliban first appeared on 24.hu.

Related posts

Legyél mérnök az ALTEO-nál, és tegyél a klímasemleges gazdaságért

MOCOHU

Egy órán át kellett fejre tett kezekkel ülniük egy repülő utasainak, azóta sem tudják, miért

MOCOHU

Az Oxford Vaccine Group igazgatója szerint valószínűtlen, hogy az omikron variáns újraindítja a járványt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This