37.5 C
Budapest
July 1, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19 koronavírus koronavírus friss hírek koronavírus hírek MAGYARORSZÁG Nagyvilág

WHO: az a legvalószínűtlenebb, hogy laboratóriumból szabadult el a koronavírus

A vírus eredetét január 14. és február 9. között Kínában – az első Covid-19-fertőzötteket a közép-kínai Vuhanból jelentették 2019 végén – vizsgáló szakértők úgy vélték, hogy az a legkevésbé valószínű elmélet, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azonban a hivatalosan kedden ismertetett jelentésükkel kapcsolatban kijelentette, hogy

ez a feltevés további vizsgálatot igényel, feltehetően újabb, különböző területekre szakosodott szakértők küldöttségeivel, amelyeket kész elküldeni.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt is hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szakértők beszámoltak az elsődleges adatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos nehézségeikről. A főigazgató általában ritkán bírálta nyilvánosan, ahogyan Peking a közös vizsgálatot kezelte – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Kína nem volt hajlandó átadni az első Covid-19-esetekről az adatokat a WHO helyszínen vizsgálódó szakértőinek – amit a csoport egyik tagja is nehezményezett korábban -, potenciálisan megnehezítve így a járvány kitörési módjának megismerését.

Teljességgel lehetséges, hogy már voltak Covid-19-fertőzöttek 2019 novemberében vagy októberében Vuhan körül

– közölte Peter Ben Embarek, a WHO-küldöttség vezetője keddi sajtótájékoztatóján, ami arra enged következtetni, hogy a betegség már terjedt azelőtt, hogy dokumentálni kezdték.

A hétfőn kiszivárgott jelentés szerint a szerzők valószínűnek-nagyon valószínűnek tartják a vírusnak köztes állat révén az emberre való átkerülését, míg a laboratóriumi incidens eshetőségét rendkívül valószínűtlennek minősítették.

A tanulmány elsődlegesként kezeli azt az általánosan elfogadott elméletet, hogy a SARS-CoV-2 nevű vírus az eredeti gazdaállatból (feltehetően denevérből) egy egyelőre még meg nem határozott köztes állat révén került az emberi szervezetbe. A szóba jöhető állatok között szerepel a házimacska, a nyúl, a nyérc, illetve a tobzoska és pézsma borznyest.

A szakértők a gazdaállatról közvetlenül az emberi szervezetbe kerülést lehetséges-valószínű kategóriába sorolták. Azt a Peking által támogatott elméletet sem zárták ki, amely szerint a vírus fagyasztott hússal került Kínába, ezt is lehetségesnek nevezték.

A jelentés e három hipotézis alapján javasolja a kutatás folytatását, de nem tartja valószínűnek, hogy egy laboratóriumi baleset során fertőződött volna meg ember az új koronavírussal. Donald Trump volt amerikai elnök kormányzata ez utóbbi elmélethez ragaszkodott, Kína pedig vadul tagadta ez a lehetőséget.

A világjárványnak eddig legkevesebb 2,79 millió halálos áldozata volt, amióta az első Covid-19-fertőzötteket 2019. december végén jelentették Vuhanból.

Az AFP hivatalos közléseken alapuló számításai szerint a világban eddig több mint 565 millió adag, Covid-19 elleni vakcinát adtak be 179 országban és területen.

The post WHO: az a legvalószínűtlenebb, hogy laboratóriumból szabadult el a koronavírus first appeared on 24.hu.

Related posts

Befellegzett a magyar Sberbanknak, végelszámolás indul

MO.CO.HU

Borrell: Az EU-nak minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot az új afgán vezetéssel

MO.CO.HU

Miller Dávid vendégnyomozóként tér vissza az Álarcos Énekesbe

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status