6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hidegfronthúsvétidőjárásMAGYARORSZÁGmelegnyári melegTudomány

Rövidesen nyári meleg lesz

Hazánk időjárása jelenleg kettős képet mutat. Az alapállapot szerint egy felettünk húzódó anticiklon hatására kellemes, tavaszi az időjárás, de inkább csak az ország nyugati felén. Keleten-északkeleten ugyanis, egészen Budapestig egy hideg légörvény „kúszott” be térségünkbe Szibéria felől. Komoly hideget az évnek ebben a szakaszában már nem tud okozni, de látványos különbséget igen: a keddi csúcshőmérséklet északkeleten 10, míg a nyugati tájakon akár 22 fok is lehet.

Szerdától aztán az anticiklon elfoglalja hazánk »légterét«, mindenhol melegedés kezdődik. Már-már nyárias lesz az idő, csütörtökön akár 24 fokos maximummal

–mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül. hu munkatársa. Hozzáteszi: „definíció szerint” 25 Celsius-foktól beszélünk nyári időről, egy-egy helyen akár ez is meglehet.

Hűvös húsvét

Csütörtök este azonban egy hidegfront érkezik, lehűti a húsvétot. Csapadék nem igazán várható, jelentősebb eső pénteken valószínű északkeleten,

a hőmérséklet 10-17 fok között alakul a négy napban.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint keddtől, azaz április 6-ától egy délnyugati ciklon hoz újabb felmelegedést és némi esőt. A csapadék mennyisége és eloszlása egyelőre nem látszik pontosan, annyit mondhatunk, hogy záporokra, zivatarokra kell majd számítani, miközben a délutánonként 15-20 fokig melegszik a levegő.

Nyár és tél egymás után

Az újabb változás április 11-12. táján érkezik, mintha betörne a nyár: országosan 20-26 fokot mérhetünk, de helyenként 28 fokot is mutathatnak majd a hőmérők. A június tehát már szűk két hét múlva beköszön, de ezzel még korántsem jött el a nyár, április idén olyan szeszélyes lesz, amilyen csak lehet.

A jelenlegi modellek szerint a hónap vége felé, 21-22. magasságában komolyan megnő az északi áramlás esélye, a hidegbetöréssel pedig ideig-óráig megjelennek a késő tavaszi fagyok is. Sajnos ez mindig benne van a pakliban, május közepére melegszenek fel annyira az északi területek, hogy az onnan érkező légtömegek nem mínuszokat, hanem legfeljebb lehűlést vagy enyhülést szállítanak a Kárpát-medencébe.

Bihari Dániel további cikkei
  • Nem lesznek időben védettek a most oltott pedagógusok
  • Óraátállítás 2021: indul a visszaszámlálás
  • Időjárás: látványos fordulat jön holnap

The post Rövidesen nyári meleg lesz first appeared on 24.hu.

Related posts

Az Egyesült Államokban december 11-étől kezdenék beadni a koronavírus elleni védőoltásokat

MO.CO.HU

Száz méteres mélységbe zuhant az olasz felvonó, legalább öten meghaltak

MO.CO.HU

Elektromos rollerrel ment a ferihegyi reptérre a gyorsforgalmi úton

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This