37.5 C
Budapest
June 25, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföld csepel gázrobbanás gyrosos MAGYARORSZÁG

Hét sérültje van a csepeli gyrososnál történt gázrobbanásnak

Hét ember sérült meg pénteken, amikor felrobbant egy gázpalack egy csepeli gyrososnál. Mukics Dánielnek, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének a tájékoztatása szerint a mostani nem egyedi eset. A tűzoltók átlagosan hétszáz olyan esetnél avatkoznak be évente, amelynek a helyszínén gázpalack van.

Leggyakrabban a főzésre és fűtésre használt PB-gáz-palackok adnak munkát a számukra. A tűzzel érintett helyszínen lévő gázpalackok az esetek 15 százalékában fel is robbannak, nem ritkán súlyos személyi sérülést és jelentős károkat okozva. Egy égő lakásban vagy garázsban egy perc alatt is simán felrobbanhat egy gázpalack.

Sok helyen használnak palackos gázt, s az ezekről működő kerti grillek is egyre népszerűbbek. Fontos azonban tudni, hogy a gázpalackban lévő gáz nehezebb a levegőnél, ezért nem szabad pincében használni, mert ha szivárog, leülepszik, és könnyen robbanáshoz vezethet.

A palackban magas nyomáson folyékony a gáz, általában 11,5 és 23 kilogrammos alumíniumpalackokban lehet velük találkozni. A palackon körbefutó egy, két vagy három vörös színű csíkból lehet következtetni a palack falvastagságára. Az egy vörös csíkkal ellátott a legvastagabb, a hárommal a legvékonyabb, ezáltal könnyebb.

BM OKF / FKI

Gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni. Csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Az illegálisan árult palackok gyakran túl vannak töltve, emiatt pedig még robbanásveszélyesebbek.

A szóvivő lapunknak küldött közleménye szerint mindegy, hogy otthoni tűzhelyre, vagy kerti grillre kötjük a gázt, a legfontosabb, hogy ezeket a palackcsere előtt kapcsoljuk ki, a palackot pedig zárjuk el. Csak a palackhoz készült pentánálló gumitömítést és tömlőt használjuk. Minden palackcserénél új tömítést kell használni. Csere közben pedig tilos dohányozni vagy nyílt lángot használni.

A gázkészülék és a palack között egy nyomáscsökkentőnek (reduktornak) kell lennie. Saját kezűleg csak a palackcserét végezzük el, a gázkészüléken szükséges minden egyéb javítást  bízzunk szakemberre. A palackcserénél ne használjunk olyan fogót, amely megrongálhatja a tömlőt, vagy a nyomáscsökkentőn a hollandert, a legjobb, ha egy 27-es villáskulcsot használunk.

Ha kicseréltük a palackot, a tömlő és a palack csatlakozási pontjához fújjunk szivárgást ellenőrző sprayt, vagy kenjünk mosogatószeres, szappanos vizet. Ha buborékok keletkeznek, szivárog a gáz, ne használjuk a gázkészüléket, ne használjunk nyílt lángot a gázpalack közelében, illetve szellőztessünk, amíg meg nem szüntettük a szivárgást. A palack ne legyen 40 Celsius-foknál melegebb helyen, mert a meleg hatására nő benne a nyomás, ami robbanáshoz vezethet. Kerüljük a házilagos megoldásokat, jellemzően ezek végződnek tragédiával. Használat után pedig mindig zárjuk el a palackot. Ha olyan épület gyullad ki, ahol gázpalackok vannak, a 112-es segélyhívó számon a tűz bejelentésekor említsük meg a palackokat is.

The post Hét sérültje van a csepeli gyrososnál történt gázrobbanásnak first appeared on 24.hu.

Related posts

Elveszítette az állását és az apját, aztán jött a karácsonyi csoda

MO.CO.HU

Két hét alatt két trafikot és egy benzinkutat rabolt ki

MO.CO.HU

Sok pénzt lehetett ma nyerni ezekkel a számokkal az ötös lottón

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status