37.5 C
Budapest
June 25, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hongkong kína MAGYARORSZÁG Nagyvilág választási törvény

A hongkongiakat kiszorítják a kínai hazafiak a választásból

A kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága kedden egyhangúlag megszavazta a hongkongi választási törvény módosításáról szóló tervezetet, amely alapján a hongkongi törvényhozói tanácsban a város lakói által megválasztott tagok száma jelentősen csökken – jelentette internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A kedden elfogadott módosítás alapján a hongkongi kormányzót kijelölő választási bizottság 40 tagot delegálhat majd a hongkongi törvényhozói tanácsba, amelynek létszámát 70-ről 90-re bővítik. A zömében Peking-barát tagokból álló választási bizottságot pedig 300 fővel növelik egy újabb, a „nemzeti szervezeteket” tömörítő szektor hozzáadásával, amivel a bizottság tagjainak száma 1500-ra emelkedik – írta az MTI.

A pekingi központi kormányzat korábban azzal indokolta a módosítás szükségességét, hogy a Hongkongban 2019-ben kibontakozott, kormányellenes tüntetéshullám után biztosítsák, hogy a várost „hazafiak” irányítsák. A hazafit kínai illetékesek a Kínai Kommunista Párt iránt elkötelezett, Peking Hongkong feletti fennhatóságát elismerő emberként definiálják. Egyes megfigyelők szerint a reformokat követően félő, hogy az ellenzéki jelöltek nem kapnak esélyt arra, hogy induljanak a választásokon.

A tervezetet több más ország kritizálta amiatt, mert szerintük az a központi kormányzat által elfogadott irányelvekkel ellentétes nézetek elfojtását célozza. Az Európai Unió a tervezet előterjesztéséről szóló, március 5-én tett pekingi bejelentésre reagálva úgy foglalt állást, hogy a reformok elfogadásának messzemenő negatív következményei lehetnek a demokratikus elvek érvényesülésére és a demokratikusan megválasztott képviselőkre nézve, továbbá ellentétes lenne a Hongkongot érintő korábbi választási reformokkal, és szembe menne az alaptörvényben foglalt általános választójog bevezetésére vonatkozó kötelezettségvállalásokkal.

The post A hongkongiakat kiszorítják a kínai hazafiak a választásból first appeared on 24.hu.

Related posts

Eltűnt a radarokról egy utasszállító repülőgép Indonéziában

MO.CO.HU

Chrissy Teigen többet nem akar teherbe esni

MO.CO.HU

Fenn akarta tartani a bizalmi viszonyt a fiúval, ezért élettársi kapcsolatba lépett a fiatalkorú anyjával

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status