8.5 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbudapestkarácsony gergelyMAGYARORSZÁGpuczi béla

Közteret nevezne el Puczi Béláról Karácsony Gergely

A főpolgármester azt kezdeményezi, hogy Budapesten közteret nevezzenek el Puczi Béláról, aki az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom idején a magyarok védelmére kelő cigányokat vezette.

Karácsony Gergely pénteken a Facebook-oldalán jelentette be a kezdeményezését. Közölte, több roma szervezet kérte, hogy Puczi Béla nevét viselje egy köztér a fővárosban.

A főpolgármester úgy fogalmazott: mindig borzalmas tettek és következmények származnak abból, ha felsőbb hatalmak bármilyen indokból megosztanak egy országot, és gyűlöletbeszéddel egymás ellen fordítanak embert és embert.

A múlt hibáiból tanulnunk kell, legfőképpen úgy, hogy szembenézünk velük

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, Puczi Béla igazi hős volt, akit kora nem tudott méltóképpen tisztelni. Reméli – tette hozzá Karácsony Gergely -, azzal, hogy közteret neveznek el róla, “megadjuk azt a megbecsülést, amelyet még életében érdemelt volna”.

A főpolgármester a történteket felidézve azt írta: 1990. március 20-án tízezer magyar gyűlt össze Marosvásárhely főterén, hogy békésen igazságot követeljen. Előző nap helyi lakosokból álló felbőszített tömeg támadt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházára, több magyar és erdélyi származású embert brutálisan megvertek, köztük Sütő András írót is.

A tüntetés hírére ismét a magyarokra támadók jelentek meg. A gyermekek és az asszonyok a városháza épületébe menekültek, a férfiak pedig megpróbáltak védekezni a túlerővel szemben. A katonaság körbezárta a várost, de nem segített a bajba jutott magyaroknak. Marosvásárhelyen elszabadult a pokol.

A semmiből azonban egyszer csak elhangzott az az azóta már híressé vált kiáltás:

Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!

Egy újabb csapat jelent meg a főtéren, hogy segítséget nyújtson a felbőszült tömeggel szemben. A vezetőjük Puczi Béla volt, magyar származású, cigány nemzetiségű bozgor, ahogyan a falujában nevezték, vagyis hazátlan.

Puczi Bélát az eset után börtönbe zárták, több hónapig raboskodott. A folyamatos rendőri zaklatások miatt Magyarországra jött családjával. Egyedül, nyomorban halt meg 2009-ben Budapesten.

The post Közteret nevezne el Puczi Béláról Karácsony Gergely first appeared on 24.hu.

Related posts

Kémkedett, mire lelőtték – rejtélyes történet a hatvanas évek Magyarországáról

MOCOHU

„Aznap este egyedül voltam, teljesen meztelen, ő pedig rajtam feküdt”

MOCOHU

Egy féreg vezetett áttöréshez egy ritka ráktípus kutatásában

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This