5.8 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatvilágMAGYARORSZÁGszegedi vadasparktévéTudományzöldövezet

Tevecsikó született Szegeden

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, az állat a Hanna nevet kapta – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató pénteken az MTI-t. A példány egészségesen fejlődik anyja oltalmában. A csikót az egykor Bajmóc állatkertjéből érkező Kata hozta világra, apja a Dortmundból származó Moha.

A tevék a többi patás állathoz hasonlóan fejletten születnek, már néhány óra után fel tudnak állni. Ez azért nagyon fontos, mert a legfiatalabbak a legvédtelenebbek a ragadozókkal szemben, ha menekülni kell, nekik is követniük kell a csapatot. A vadasparkban természetesen Hannát ilyen veszély nem fenyegeti.

Az állatkertekben az Ázsiában honos kétpúpú teve (Camelus bactrianus) háziasított változatát tartják, amely nem is annyira számít egzotikusnak a Kárpát-medencében, mint sokan gondolnák.

A Közép-Ázsiában mintegy 4500 éve háziasított kétpúpú tevét már a honfoglaló magyarok is ismerték, majd a török hódoltság korában is előfordultak hazánkban.

A közhiedelemmel ellentéten a kétpúpú tevék nem trópusi, hanem mérsékelt égövi sivatagos, félsivatagos élőhelyről származnak. Kiválóan alkalmazkodnak az extrém időjárási körülményekhez, hiszen élőhelyükön nyáron rendkívül meleg van, télen pedig jóval hidegebb az időjárás mint Közép-Európában. Vadtevék napjainkban is élnek, azonban súlyosan veszélyeztetettek, csak kisebb csoportjaik maradtak fenn a Góbi-sivatagban, számuk az ezret sem éri el.

Art Wolfe / Getty Images Illusztráció.

A nőstény teve egy utódnak ad életet 13 havi vemhesség után, a csikóját egy-másfél éves koráig neveli. A tevék a Szegedi Vadaspark látogatóinak kedvencei közé tartoznak, többször születtek is már csikók az állatkertben. A szegedi állatkertben az óvilági tevék mellett dél-amerikai rokonaik is megtekinthetők: a veszélyeztetett és félénk vikunya, a termetes guanakó, illetve a két háziállat, a szelíd alpaka és láma.

The post Tevecsikó született Szegeden first appeared on 24.hu.

Related posts

Kovács Zoltán: Több ezer trófeát mutatnak be a vadászati világkiállításon

MOCOHU

Orbán az EU-csúcson: Ki fogunk állni a lengyelek mellett

MOCOHU

Akadozni látszik a népszámlálás online felülete

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This