15.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGnövényOtthonotthon 2021szobanövény

Tényleg javítják a levegőminőséget a szobanövények?

Ha az elmúlt egy évben új munkasarkot alakítottunk ki otthonunkban vagy új szobanövényekkel öltöztettük fel a nappalit, akkor ezzel biztosan nem vagyunk egyedül. Mindannyian szeretjük a szobanövények látványát az otthonunkban, ráadásul kellemes érzéssel töltenek el minket.

A kutatások szerint a növények közelében tartózkodva javulhat a mentális egészségünk és jobb alvást biztosítanak számunkra. De vajon a szobanövények valóban jobbá teszik a beltéri levegő minőségét?

A House Beautiful cikke szerint ez egy bonyolult kérdés, amellyel a tudósok régóta foglalkoznak. A NASA által sokat idézett, 1989-es tanulmány megállapította, hogy bizonyos típusú szobanövények, beleértve az anyósnyelvet, a vitorlavirágot és a fikuszokat, javíthatják a levegő minőségét egy kis zárt szombában. Más kísérletekből az derült ki, hogy bizonyos növényfajok elnyelik a beltéri levegőből a káros gázokat, például a formaldehidet.

Egy, az Egyesült Királyságban nemrégiben elkészült elemzés  azt vizsgálta, hogy az olyan növények, mint a szobafikusz, a hegyescsúcsú  futóka vagy a zöldike csökkenthetik-e az okostelefon töltése során kibocsátott szén-dioxid-kibocsátást.

Két vizsgálat adatait vizsgálva arra jutottak, hogy az a növény, amely a legtöbb CO2-t távolította el, az a nyílgyökér volt. 24 óra alatt 14 százalékkal csökkentette a károsanyagot a légtérben. E számításokat figyelembe véve  tehát nagyjából 30 ilyen növényre lenne szükség ahhoz, hogy egy okostelefon-töltésből származó kibocsátást teljesen semlegesítsen.

Mivel ezek ezeket a következtetéseket ellenőrzött körülmények közt végzett tanulmányokban vonták le, ezért túl korai lenne azt állítani, hogy a növények biztosan tisztitják a beltéri levegőt. Otthonunk ugyanis nagyban különbözik egy zárt teremtől.

Kapcsolódó
Látványos szobanövényt keresel? Mutatunk pár ötletet

Megfelelő gondozás mellett otthonunk ékkövei is lehetnek.

The post Tényleg javítják a levegőminőséget a szobanövények? first appeared on 24.hu.

Related posts

Tisztességtelen feltételeket csempészhetnek a szerződésbe az ingatlanosok

MOCOHU

Újabb két ukrán hadifogoly tért haza

MOCOHU

Levendulamezőn hasznosítják újra a kávékapszulákból kinyert kávézaccot (x)

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This