14.6 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
astrazenecacovid-19koronavíruskoronavírus-vakcinaMAGYARORSZÁGTudományvérrögök

Az eddigi legnagyobb kutatás sem talált összefüggést a vérrögképződés és az AstraZeneca vakcinája között

Elkészült az eddigi legnagyobb létszámú (32449 fő) részvételével végzett klinikai vizsgálat az AstraZeneca vakcinával, amelyben a résztvevők kétharmada volt az aktív karon, azaz ennyien kaptak vakcinát, a csoport egyharmada pedig placebót. A köztes eredmények alapján a vakcina hatékonysága a tünetes COVID-19 megelőzésében 79 százalék volt, a súlyos vagy kritikus állapotú betegség megelőzésében, illetve a kórházi kezelés kivédésében a hatékonyság 100 százalékos.

A résztvevők egyötöde volt 65 év feletti, 60 százalékuk társbetegségekben is szenvedett.

A vakcina hatékonysága ebben a csoportban is 80% volt.

Ezekkel az eredményekkel, ha a teljes kiértékelésig minden így marad, az amerikai kutatás jobb hatékonyságot mért a vakcinára, mint a korábbi klinikai kísérletek. Fontos megjegyezni, hogy az amerikai kutatásban négy hetes különbséggel adták be a két AstraZeneca oltást, korábbi kísérletekből pedig kiderült, hogy a hosszabb várakozási időtartam hatékonyabbá teszi a vakcinát – így az Egyesült Államokban is valószínűleg kitolják majd 12 hétre a két adag közötti szünetet, ha ott is engedélyezik az oltóanyagot.

Nem merült fel biztonságossági aggály sem. A független biztonságossági testület specifikusan vizsgálata a tromboembóliás esetek előfordulását, nem észlelték a kockázat emelkedését a vérrögképződéssel járó betegségek tekintetében az AstraZeneca vakcinával oltott csoportban.

Kapcsolódó
EMA: az AstraZeneca vakcinája biztonságos, de még nem sikerült kizárni az összefüggést két ritka vérrögképződéses állapottal

A két súlyosabb vérrögképződéses állapotot továbbra is vizsgálják a szakemberek.

Korábban az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata is hasonlót állapított meg: két esetben nem tudták csak kizárni az összefüggést, ezek az állapotok pedig a nagyon ritkán előforduló, súlyos vérlemezkehiánnyal társuló trombózisos események (disseminated intravascular coagulation – DIC), és agyi vénás sinus trombózisok (CVST) voltak. Az AstraZeneca beszámolója szerint ezek olyan egyéneknél jelentkeztek, akik korábban megkapták az oltást, de ezek mindez kevesebb, mint 1 esetben jelentkezett 1 millió oltásra számítva, és ilyen állapotok szintén előfordulnak a vakcinációtól függetlenül. Ok-okozati összefüggést nem tudtak igazolni az Európai Gyógyszerügynökség szakértői sem, de cáfolni sem tudták, hogy az oltásnak lehet köze a megjelenésükhöz.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Hiába a korlátozások, még mindig felforr a bolygó
  • Nem szeret, nem szorong, nem tanul – így lehet felismerni a pszichopatát
  • Koronavírus: az időseknek nagyobb esélyük lehet az újrafertőződésre

The post Az eddigi legnagyobb kutatás sem talált összefüggést a vérrögképződés és az AstraZeneca vakcinája között first appeared on 24.hu.

Related posts

Hiába kisebb a Sinopharm tűje, nincs köze a hatékonysághoz

MO.CO.HU

Ne ragasszák az üléshez az utasokat – figyelmeztette a légitársaság az utaskísérőket

MO.CO.HU

Figyelmeztet az orvos, ne kávéval kezdjük a napot

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This