6.5 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
államigazgatásbürökráciaGazdasággdpmagyar államMAGYARORSZÁGorbán viktor

Európa legdrágábban működő kormánya az Orbán-kormány

Az Eurostat, vagyis az EU statisztikai hivatala március elején frissítette a tagállamok 2019-es költségvetési adatait, ebből pedig az derül ki, hogy Magyarországnak van a legdrágábban működő kormányzata: az EU 27-ek átlagosan a GDP 5,8 százalékát költik a bürokráciára – hivatalosan fogalmazva – az általános közösségi szolgáltatásokra, ez ugyanakkor idehaza 8,2 százalék volt. Hasonlóan magas számot – 7,9 százalékot költött – Finnország, míg a laboratóriumnak tekintett Ausztria 5,7 százalékot, a fejlettségben egyre inkább tőlünk elhúzó V4 országokban, pedig a bruttó hazai termék 4-5 százalékát költi az állam önmagára – vette észre a Népszava.

Ha a rend- és a honvédelmet is idevesszük, akkor is marad a csúnya kép. (A honvédelemnél a GDP 1 százalékával kicsit elmaradtunk az uniós átlagtól (1,3), de a rendvédelemre költött 2,1 százalék sem rugaszkodik el az átlagtól.)

Mindeközben az egészségügyön óriási a terhelés, az oktatásból is forrásokat vont ki a kormányzat az elmúlt években.

A drága állam működésének, illetve az gazdaság erőteljes támogatásának költségeit valahonnan le kell faragni, így az átlagnál jóval kevesebb jut a környezetvédelemre, szociális kiadásokra és egészségügyre. A magyar állam egészségügyi ráfordításai az elmúlt tíz évben GDP öt százalékáról a 4,5 százalékára mérséklődtek, ami a harmadik legalacsonyabb az EU-ban. Ennél kevesebbet a GDP arányában csak Lettország (4,2), illetve Olaszország (4 százalék) költött. Az Eurostat adatai szerint az átlagos uniós költés ezen a téren a GDP hét százalékára rúgott, miniszterelnök által a koronavírus-járvány ügyében laboratóriumnak tekintett Ausztriában ez az érték 8,3 százalék volt, de Csehországban is a bruttó hazai termék 7,6 százaléka jutott erre a célra.

Az egészségügy mellett a közoktatás az, ahol szintén gyengén teljesít a magyar állam, annak ellenére, hogy az erre fordított kiadások – a GDP 4,7 százaléka – pontosan megegyezik az uniós átlaggal. Itt hasonló a gond mint az államigazgatásban: az elégségesnek tűnő források ellenére a rendszer azt rosszul hasznosítja – fogalmaz a lap.

The post Európa legdrágábban működő kormánya az Orbán-kormány first appeared on 24.hu.

Related posts

EP-elnök: Nem fogadunk el változtatást a jogállami mechanizmussal kapcsolatban

MOCOHU

„Ha szükséges, párttá szerveződünk” – mozgalmat indított Gattyán György

MOCOHU

Erősít az egészségügyi célú együttműködéseken az Európai Parlament

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This