14.6 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covidkoronavírusMAGYARORSZÁGmutációmutánspcrtesztTudomány

Tényleg létezik olyan mutáns, amit nem mutat ki a PCR?

A sajtó kedden pillanatok alatt szenzációt csinált a hírből, miszerint Franciaországban az új koronavírus egy olyan mutációját azonosították, amelyet a leghatékonyabbnak ismert PCR nem képes kimutatni. Az új variánst összesen nyolc betegnél mutatták ki egy 79 fős csoporton belül Bretagne régióban, Lannion város kórházában. A beszámolók szerint több beteg is tünetekre panaszkodott, de negatív lett a tesztjük, majd később, a vérükből vagy a légzőrendszer mélyéből vett mintákban azonosították a vírust.

Egyelőre nem szabad komolyan venni

Pandémia idején, eddig 121 millió fertőzöttel és 2,68 millió halottal nehéz annál ijesztőbbet elképzelni, mint hogy a fertőzöttek azonosítását lehetetlenné tevő vírusváltozat kezd terjedni. Ám ettől nem is kell tartani. A 24.hu által megkérdezett virológusok szerint biztosat majd csak a franciaországi eset tudományos publikációja után tudunk mondani, ám addig is:

elképzelhetetlen, hogy a SARS-CoV2 bármilyen mutációja képes legyen kikerülni a teszteléshez használt összes PCR-módszert.

Olyan van, hogy egyes tesztek nem hatékonyak, de egyrészt ezeket is folyamatosan fejlesztik, másrészt pedig a milliónyi, különböző PCR-tesztet a diagnosztikai laborok soha nem „egyesével”, hanem csomagban alkalmazzák. Nézzük most a részleteket anélkül, hogy elvesznénk az egyetemeken egy teljes szemesztert kitevő részletekben.

Az össztűz elől képtelenség elbújni

Az 1980-ban kifejlesztett PCR vizsgálat az angol polymerase chain reaction rövidítése, polimeráz-láncreakciót jelent, ez a legérzékenyebb vizsgálati módszer bármilyen, aktuálisan zajló fertőzés megállapítására. Lényege, hogy a keresett vírus örökítőanyagát képes kimutatni adott mintából.

Ezért nagyon fontos, hogy az új koronavírus megjelenése után nagyon gyorsan sikerült felállítani a kórokozó genetikai térképét, mert így most a SARS-CoV2-re is kismillió PCR-teszt létezik. És valójában ez a lényeg, mert bár a köznyelvben így, egyes számban terjedt el a megnevezése, de valójában a laborvizsgálatok során egyetlen mintán sokféle PCR-tesztet elvégeznek.

Mindegyik teszt a genom csak egy részét, 18 bázispár hosszúságú molekulákkal célozza meg, minden régióra más és más, speciális PCR-tesztet „eresztenek rá”. Ezért elképzelhetetlen olyan mutáció, ami egy ilyen, alaposan elvégzett „tesztcsomag” után is észrevétlen marad.

Egyet-egyet kikerülhet

A vírus folyamatosan változik, genetikája átalakul, egyes szekvenciák törlődnek vagy megváltoznak – ilyenkor az arra a területre specializált teszt valóban kevésbé lesz használható vagy akár használhatatlanná is válhat. Éppen a reakció egyik fő elemének számító „célzómolekula” kevésbé hatékony kötődése miatt, ami a célszekvencia megváltozásából adódik. De ez benne van a pakliban, ezért fejlesztik és adaptálják a teszteket megállás nélkül, és ezért irányítják őket „csomagban” egyszerre az RNS több régiójára.

Sőt, nemcsak benne van a pakliban, hanem meg is történt: az angol mutációban végbement egy olyan változás, ami következtében az egyik gyártó egyik tesztjét sikerült kikerülnie. Ilyenkor adott teszten egy kis igazítás szükséges, de ettől még a mai napig könnyen azonosítható a brit változat is.

Valószínűleg ilyesmi történt most Franciaországban is, csak a részletek nem igazán jutottak el a nyilvánossághoz.

Bihari Dániel további cikkei
  • Az ember lesz a Pilis farkasa
  • Fontos rovarok ébredeznek az országban
  • COVID-járvány: mi is lesz itt két hét múlva?

The post Tényleg létezik olyan mutáns, amit nem mutat ki a PCR? first appeared on 24.hu.

Related posts

Leütöttek egy férfit Alsózsolcán, a tettes a sértett telefonjával távozott

MO.CO.HU

Mikulás-mentő akciót szervez a Mi Hazánk

MO.CO.HU

Palkovics László hétfő reggelre meghívta Karácsony Gergelyt, hogy beszéljenek a 12 milliárd forintról

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This