8.5 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19koronavírusMAGYARORSZÁGszívszívszövetTudomány

A vizsgált COVID-ban elhunytak háromnegyedének találtak koronavírust a szívében

Korábbi kutatások szerint a COVID-19 a tüdő mellett a szívet is veszélyeztetheti, a fertőzés pedig bizonyos pácienseknél vérrögöket is kialakít. Az viszont eddig nem volt egyértelmű, hogy a vírus képes-e bekerülni magába a szívbe, és ott károkat okozni, vagy csak a keringési rendszeren és a gyulladáson keresztül jelent problémát. Olyan közvetett bizonyítékokat találtak csupán, mint a vérben található troponinek, amelyek szívsérülés esetén szabadulnak fel, vagy a szívburok gyulladására utaló jelekre bukkantak. A Science msot beszámolt az első olyan kutatásról, amely konkrétan a szívszövetet vizsgálta, és amely ebben a szövetben a vizsgált személyek háromnegyedénél talált koronavírust – olvasható a tudományos lap weboldalán.

A Massachusettsi Közkórház kutatói szerint a korábbi vizsgálatok mind PCR technikával készültek, a szívszövetet pedig gyakran paraffinnal tartósítják, ami le tudja bontani az RNS-t, így a PCR haszontalan a tesztelés során. Éppen ezért a kutatócsapat most más módszerrel mutatta ki a vírus jelenlétét, olyannal, amelyhez nem kell teljes RNS a detektáláshoz. A szakértők megvizsgálták 41 koronavírusban elhunyt ember szívszövetét, és közöttük 30-ban találták meg a koronavírus nyomát. A Modern Pathology tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban azt is sikerült megállapítani, hogy csak ennek a 30 betegnek voltak a fertőzés következtében szívproblémái is.

Az azonban még egyáltalán nem biztos, hogy a vírus közvetlenül támadta meg a szívet, mivel a legtöbb megtámadott sejt immunsejt volt. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ez egy nagyon kis számú mintán végzett kutatás volt, így hosszú távú következtetéseket csak akkor érdemes levonni belőle, ha nagyobb mintán is elvégzik. Az eredmények azonban megmagyarázhatják, hogy miért tűnik sok ember számára hatásosnak a dexametazon szteroid, ez ugyanis a gyulladást csökkenti, így a koronavírusos immunsejtekből kevesebb juthatott be a szívbe.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Most akkor kell félni az AstraZeneca vakcinájától?
  • Drámaian csökkenhet az mRNS-vakcinák hatékonysága a szervátültetetteknél
  • 55 százalékkal halálosabb lehet a brit koronavírus-variáns

The post A vizsgált COVID-ban elhunytak háromnegyedének találtak koronavírust a szívében first appeared on 24.hu.

Related posts

Küszöbön a pollenszezon, erre készülj, ha allergiás vagy!

MOCOHU

MNB: A jegybanktörvény módosítása alkalmas lehet a pénzügyi stabilitás rontására

MOCOHU

Covidban pusztult el egy állatkerti hópárduc

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This