12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
atomészak-koreakínaMAGYARORSZÁGNagyvilágusa

Amerika sürgette Kínát, hogy bírják rá Észak-Koreát az atomprogram feladására

Antony Blinken amerikai külügyminiszter sürgette csütörtökön Kínát, hogy latba vetve “hatalmas befolyását” vegye rá Észak-Koreát atomprogramjának feladására – írja az MTI.

Blinken a biztonsági kérdéseknek szentelt, “kettő plusz kettő” formátumban tartott szöuli tárgyalások végeztével beszélt erről. A megbeszéléseken részt vett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, Csung Jui Jong, a dél-koreai külügyi, illetve Vuk Szo, a védelmi tárca vezetője. Ez volt az első ilyen találkozó az elmúlt öt év óta, és tükrözi Joe Biden amerikai elnöknek azt szándékát, hogy helyreállítsa a szövetségi viszonyt az ázsiai országokkal, egyre nagyobb kihívásokkal szembesülve Kína és Észak-Korea részéről.

Pekingnek érdeke, egyértelmű önérdeke, hogy segítse az (észak-koreai) atommentesítés elérését, mert ez instabilitás forrása. Ez veszélyt és természetesen fenyegetést jelent számunkra és a partnereink számára

– hangoztatta Blinken a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón. Pekingnek fontos szerepe van Észak-Korea meggyőzésében, mert Phenjan külkereskedelmének zöme Kínán keresztül zajlik. Kínát ráadásul az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai kötelezik arra, hogy maradéktalanul tartassa be az atom- és rakétakísérletek miatt Észak-Korea ellen bevezetett szankciókat – tette hozzá Blinken.

Csö Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok nemrég “trükkel” próbálta felvenni a kapcsolatot Észak-Koreával, de erre nem fog sor kerülni, míg Washington nem hagy fel ellenséges politikájával. Csö szerint a próbálkozások e-mailen, illetve különböző csatornákon keresztül eljuttatott telefonos üzenetekkel történtek, más országok közvetítésével.

The post Amerika sürgette Kínát, hogy bírják rá Észak-Koreát az atomprogram feladására first appeared on 24.hu.

Related posts

Hodorkovszkij Navalnij letartóztatásról: Putyin azt akarja bizonyítani, hogy ő a nagyfőnök

MOCOHU

Európai Bizottság: korlátozni kell a beutazásokat Indiából

MOCOHU

50 milliárdért építik fel az új börtönt a magyar-román határ mellett

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This