11.7 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
európai uniókoronavírusMAGYARORSZÁGNagyvilágthierry bretonvakcinaútlevélzöld útlevél

Európai biztos: A nyári szezonra életbe kell lépnie az immunitást igazoló útlevélnek

Az európai illetékesek célja, hogy a koronavírussal összefüggő új immunitásigazolás, más néven a zöld útlevél a nyári szünet előtt életbe lépjen és megkönnyítse az Európai Unión belüli közlekedést a nyári szezonra – jelentette be vasárnap Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja.

Az európai immunitásigazolás, amelynek elképzelését részletesen szerdán mutatja be az Európai Bizottság, tartalmazni fogja, hogy a tulajdonost beoltották-e már a koronavírus ellen vagy hogy meggyógyult-e belőle, illetve hogy rendelkezik-e negatív teszttel – mondta az uniós biztos a CNews francia hírtévének adott interjúban. „Elektronikus és papír változata is lesz, azokra is gondolva, akik nem akarják erre használni az okostelefonjukat, és ez jogukban áll” – tette hozzá. Thierry Breton elmondta: az ingyenes, QR-kóddal ellátott igazolványt minden tagállam nyelvén kiállítják, angol változata is lesz, és az Európai Unió minden tagállamban érvényes lesz. „Azon dolgozunk, hogy június előtt elkészüljön”, miután „elsődleges, hogy mindent megtegyünk a turistaszezon megőrzésére” idézi a biztost az MTI, melynek híréből azonban nem derül ki, hogy az oltások közül melyik vakcinát fogadják majd el, hiszen sajtóértesülések szerint van rá esély, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákra vonatkozik majd az igazolás, a kínai és az orosz vakcinákra pedig jelen állás szerint nem.

Kapcsolódó
Euronews: Mégsem kapna uniós igazolást, aki keleti vakcinát kap

Ha nincs a vakcinának uniós engedélye, nincs védettséget igazoló dokumentum.

Thierry Breton továbbá „elfogadhatatlannak és érthetetlennek” nevezte az AstraZeneca vakcinagyártó előző napi bejelentését, miszerint ismételten csökkenés várható az Európai Uniónak szállítandó adagokban. Úgy vélte, hogy „működési zavarok vannak a logisztikai láncolatban”, de egyelőre korainak tartja jogi következmények megfontolását. A biztos ugyanakkor bizakodásának adott hangot az európai oltási programmal kapcsolatban, amely szerinte hónapról hónapra gyorsul fel. Emlékeztetett arra, hogy míg januárban 14 millió dózist biztosítottak a tagállamoknak, februárban már 28 millióra, márciusban pedig 60 millióra emelkedett ez a szám.

Ígérete szerint a második negyedévben havonta 100 millió, nyártól pedig havonta 200 millió adag várható. Thierry Breton példátlannak nevezte a gyártási ritmust, amelynek megfelelően egyre több oltóanyag érkezik az Európai Unióba, és megerősítette, továbbra is a az a cél, hogy az Európai Bizottság minden tagállamnak annyi adagot tudjon biztosítani, amennyivel nyár végére mindenhol elérhető a közösségi immunitás.

The post Európai biztos: A nyári szezonra életbe kell lépnie az immunitást igazoló útlevélnek first appeared on 24.hu.

Related posts

Totem: Szőke Zoltán távozott a versenyből, az összes csapattársa ellene szavazott

MOCOHU

Cselekvően védi vizeinket a tudomány

MOCOHU

Nyolc megyére adták ki a legdurvább hőségfigyelmeztetést

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This