8.3 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
árnyékkormányforradalomMAGYARORSZÁGmianmari puccsNagyvilágtüntetés

Ellenállást hirdetett a mianmari polgári árnyékkormány

Első ízben fordult a nyilvánossághoz szombaton az elűzött parlamenti képviselők által megválasztott mianmari polgári árnyékkormány ideiglenes vezetője, aki ígéretet tett a junta elleni „forradalom” folytatására – írja az MTI.

Ez a nemzet legsötétebb pillanata, és közel van a hajnal

– írta Facebook-oldalán Manh Vin Khaing Than, aki a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjével együtt bujkál a február 1-jei puccsot végrehajtó junta elől.

Szemtanúk, valamint a Myanmar Now és a BBC Burmese helyi médiumok szerint szombaton tizenkét tüntetőt öltek meg a hatalomátvétel óta bekövetkezett egyik legvéresebb napon. Esti hírműsorában a junta által működtetett MRTV hírszolgáltató bűnözőknek nevezte a tüntetőket, de további részleteket nem közölt.

Manh Vin Khaing Thant a múlt héten választotta meg az egykori Burma alelnökének az elűzött parlamenti képviselőkből alakult bizottság (CRPH), amely a törvényes kormány elismerésért harcol. Bejelentették, hogy szövetségi demokráciát kívánnak létrehozni, és a vezetőik találkoztak a legnépesebb etnikai fegyveres szervezetekkel, amelyek nagy területeket ellenőriznek szerte az országban. Egyesek támogatásukról biztosították az árnyékkormányt.

A szövetségi demokrácia megteremtéséhez a több évtizedes diktatúra alatt az elnyomás különböző formáitól szenvedő valamennyi etnikai testvérünkkel együtt óhajtott forradalom az esély arra, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket

– írta az árnyékkormány vezetője.

A junta szombaton törvénytelen szervezetnek minősítette a CRPH-t, és közölte, hogy mindenki, akinek köze van hozzá, árulással vádolható, és halálbüntetéssel sújtható. A CRPH ugyanakkor terrorszervezetnek nevezte a juntát.

Manh Vin Khaing Than bejelentette, hogy a CRPH megkísérli meghozni a szükséges törvényeket, így a népnek joga lesz megvédenie magát, és a közigazgatási feladatokat egy ideiglenes népi közigazgatási csapat fogja ellátni. Korábban az orvosok és a tanárok részvételével kezdődött polgári elégedetlenségi mozgalom általános sztrájkba torkollott, amely a gazdaság számos ágazatát megbénította, és kormány feladatainak jórészét kivette a katonák kezéből.
Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

The post Ellenállást hirdetett a mianmari polgári árnyékkormány first appeared on 24.hu.

Related posts

Úgy megverte a házigazdát egy féltékeny nő, hogy életveszélyes sorozabordatörése lett

MOCOHU

Országos és regionális díjat is kapott az OTP

MOCOHU

15 éves fiú tűnt el Józsefvárosban, orvosi segítségre szorulhat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This