6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid vakcinacovid-19covishieldkoronavíruskoronavírus friss hírekkoronavírus hírekkoronavírus magyarországMAGYARORSZÁGNagyvilágukrajna

Rohamosan romlik a járványhelyzet Ukrajnában

Ukrajnában rendkívüli mértékben felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, péntekre kiugróan sok, csaknem 13 ezer új beteget jegyeztek fel, ami közel négyezerrel haladja meg a megelőző napi növekményt, ismét nagyon sokan, 230-an haltak bele egy nap alatt a betegségbe, a kórházi ápolásra szorulók száma is megint magas lett.

Az utóbbi napokban folyamatosan nagy mértékben nő a napi fertőzöttszám. Egy nappal korábban, csütörtökön már kilencezer fölötti új betegről adtak számot, ami már akkor mintegy 2700-zal haladta meg az előző napi növekményt – írja az MTI.

A pénteken közölt adatok alapján az elmúlt napban 12 946 új esettel 1 438 468-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig a 230 új áldozattal 27 915-re. Eddig 1 214 876-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint nyolcezerrel 195 677-re nőtt.

Kórházba az elmúlt napban megint sok, 3843 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napban számuk 4250, míg a korábbi napokban még kétezer alatt volt.

A legtöbb új beteget, 1310-et ezúttal a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyéből jelentették, a legtöbb elhunytat, 23-at pedig az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból. Kijevben a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 145 ezret, az elhunytaké 2857-re nőtt.

A zn.ua hírportál közben a szállítási dokumentumokban lévő információkra hivatkozva azt írta pénteken, hogy ha nem gyorsítják fel az oltási kampányt, akkor az Indiából kapott félmillió dózis, az AstraZeneca licence alapján Covishield néven forgalomba hozott vakcinának csak a felét fogják tudni felhasználni, mivel a szállítmány szavatossága június 23-án lejár.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese ezzel összefüggésben az RBK-Ukrajina hírportálnak elmondta: a megbontott tíz adagos dobozokból – amelyeket visszafagyasztani nem lehet, hanem hat órán belül fel kell használni –, a kimaradó vakcinákból a megváltoztatott oltási ütemterv alapján soron kívül kaphatnak más rizikócsoportokhoz tartozók, illetve híres, ismert emberek, hogy népszerűsítsék a kampányt.

Az egészségügyi tárca jelentése szerint némileg gyorsítottak az oltási kampányon: eddig 38 237-en kapták meg az oltást, közülük előző nap 8859-en. A február 24-én kezdődött kampány első hetében még csak átlag háromezer embert tudtak naponta beoltani. Ukrajnában egyelőre még csak egyfajta oltóanyag, a Covishield áll rendelkezésre.

The post Rohamosan romlik a járványhelyzet Ukrajnában first appeared on 24.hu.

Related posts

Super Bowl: Tampa Bay Buccaneers – Kansas City Chiefs

MO.CO.HU

Olasz miniszterelnök: Kerülni kell a nagy vacsorákat szenteste

MO.CO.HU

A járvány ellenére óriási profitot termelt Orbán barátjának online kasszán nagyra nőtt cége

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This