5.8 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldcovid-19húsvétjárványkoronavíruskoronavírus friss hírekkoronavírus hírekkoronavírus magyarországkoronavírus-járványMAGYARORSZÁG

Már nem ígéri a kormány, hogy húsvétig minden regisztráltat beoltanak

Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált oltásra, azt húsvétig be is tudunk oltani, ez 2,4 millió embert jelentene

– közölte szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt, február 12-én Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Gulyás Gergely csütörtöki bejelentésével gyakorlatilag eldőlt, hogy ez nem fog megvalósulni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arról beszélt,

az idősek beoltására húsvétig sor kerülhet, attól függően, hogy mennyien regisztrálnak még. A 60 vagy 65 év feletti korosztályt húsvétig be tudjuk oltani. Több százezer idős van, aki nem regisztrált, de a kétharmaduk regisztrált. Akik még nem tették, azokat is kérjük, hogy oltassák be magukat, a regisztrációt hajtsák végre.

A kormány egyébként még február végén is azt remélte és kommunikálta, hogy húsvétra minden regisztrált megkapja a vakcinát. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs február 25-i tájékoztatóján beszélt arról, hogy

húsvétra mindazokat be tudjuk oltani, akik már regisztráltak.

Egy héttel később, március 2-án pedig György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője tájékoztatott az oltási terv átszervezéséről annak érdekében, hogy minden regisztrált mielőbb megkapja az első oltást.

Ezt húsvétig, legkésőbb április 11-ig szeretnénk elérni

– mondta.

Értelemszerűen azóta megnőtt a regisztráltak száma is, Gulyás szerint már 3,2 millióan élnének a lehetőséggel, ami persze felülírhatta valamelyest a kormány számításait.

Ugyanakkor – ha Orbán Viktor szavait vesszük alapul – 2,4 millió ember beoltásához mától minden nap 55 ezer embert kellene körülbelül beoltani, ami az oltási terv kezdete óta eddig mindössze négy napon sikerült: február 27-én 114 ezren, március 4-én 77 ezren, március 5-én 86 ezren, március 9-én pedig 60 ezren kaptak vakcinát.

Pedig vakcina van bőven, Magyarországon a legtöbb áll rendelkezésre belőle az EU-ban, csütörtökön is érkezett 450 ezer kínai oltóanyag, csak éppen azok felhasználásban a mezőny második felében vagyunk.

A járvány idején a kormány többször is kommunikációs ellentmondásba került már önmagával. Tavaly novemberben a fél ország ült a gépek előtt arra várva, hogy a Magyar Közlönyben végre megjelenjen az a rendelet, amely szerint másnaptól az életünket élni kellett, mert másfél órával a rendelet hatályba lépése előtt még nem tudhattuk, mik lesznek a szabályok. Februárban a nyitásról indítottak nemzeti konzultációt, holott a harmadik hullám berobbanásával zárni kellett. Legutóbb pedig vasárnap ígérte azt Gulyás Gergely, hogy szerdáig 400 ezer embert beoltanak, de ennek a fele sem valósult meg.

The post Már nem ígéri a kormány, hogy húsvétig minden regisztráltat beoltanak first appeared on 24.hu.

Related posts

Vona Gábor online népszavazást indít a külföldön élők levélszavazatáról

MOCOHU

Kórházaknak szállítana be a NER titokzatos milliárdosa, állami támogatást és nyomott árú telket kapott hozzá

MOCOHU

Áder orra előtt tüntetnek a pedofiltörvény ellen

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This