14.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
békákMAGYARORSZÁGtermészetvédelemTudományzöldövezet

Ezrével esnek csapdába védett állatok

Figyelembe véve a hazai lakóépület-adatokat, a mintegy 2,3 millió családi ház jellegű épületet, könnyen előfordulhat, hogy szárazföldi életmódot folytató békáink akár sok ezres nagyságrendű állománya kerül vízóraaknák, pincék fogságába – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Kettős veszteség

Főleg a településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is érintettek lehetnek.

A védett állatok önerőből sokszor képtelenek szabadulni, végleg csapdába kerülhetnek, ahol lassan eléhezve akár évekig, a halálukig sínylődhetnek.

Már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban.

Orbán Zoltán / MME Barna varangy a vízóraaknában

A kétéltűek közé tartozó békáknak – még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is – ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

Még meg is éri segíteni

Hogy miért baj ez? Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe.

A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.

Szerencsére a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk azzal, ha az állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben elengedjük, illetve ezeket a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük.

The post Ezrével esnek csapdába védett állatok first appeared on 24.hu.

Related posts

Lehet, hogy a koronavírus miatt el sem múlik a téli depressziónk

MOCOHU

Véget ért a Netflixre érkező The Sandman-sorozat első évadának forgatása

MOCOHU

Politico: Orbán levele inkább egy ajándék, semmint egy fenyegetés volt Webernek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This