9.3 C
Budapest
April 28, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
holdholdbáziskínaMAGYARORSZÁGoroszországTudományűrkutatás

Közös holdbázist terveznek az oroszok és a kínaiak

Egy nemzetközi tudományos holdbázis létrehozásáról jött létre orosz-kínai kormányközi memorandum Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz és Csang Ko-csien, a Kínai Nemzeti Űrhivatal vezetőjének kedden megtartott videokonferenciáján.

A megállapodás értelmében egy olyan bázis jön majd létre a kísérőnkön, amelyet a kínaiak és az oroszok irányítanak, de más országokat is meghívnak majd a projektbe. A cél kettős: a két ország egyszerre szeretne emberes jelenlét nélkül is működő holdbázist létrehozni, valamint egy olyan rendszert kiépíteni, ami lehetővé teszi űrhajósok rendszeres látogatását is.

A Roszkoszmosz január 25-én közölte, hogy kilép a Gateway elnevezésű amerikai holdkutatási projektből, mivel meglátása szerint ezen belül az együttműködés nem az egyenlőség elvei szerint alakul, de kész a szakmai párbeszéd folytatására az Egyesült Államokkal. Kína pedig már korábban kijelentette, hogy a 2030-as évekre állandó jelenlétet szeretne biztosítani a Holdon, és a potenciálisan vizet tartalmazó déli sark környékére tervezi a bázist.

Rogozin tavaly júliusban jelentette be, hogy Oroszország és Kína megvitatta az űrkutatásban, egyebek között egy tudományos holdbázis lehetséges létrehozásában folytatott együttműködés kérdéseit. Mint mondta, a felek megállapodtak, hogy elkezdik elképzeléseik egyeztetését, és a Holdon létrehozandó bázis projektje nyitva áll mindenki, így az amerikaiak előtt is.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Olaszországban fogják gyártani a Szputnyik V vakcinákat
  • Úgy tűnik, nem volt veszélyes a japán lakosságra a fukusimai sugárzás
  • Növelheti a koronavírus-fertőzés veszélyét a magas pollenkoncentráció

The post Közös holdbázist terveznek az oroszok és a kínaiak first appeared on 24.hu.

Related posts

Nem véletlenül várjuk annyira a tavaszt

MOCOHU

ValóVilág: ha az Instagram-követőkön múlna, Virág nyerné a játékot

MOCOHU

Figyelő: Merkely Béla az év embere

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This