14.2 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állásinterjúbírságfelmondáshrkarrierkoronavírusMAGYARORSZÁGoltásÜzleti tippekvakcina

Buktató az állásinterjún: nem lehet rákérdezni az oltásra

Nem kérdezhet rá állásinterjún a leendő munkáltató, hogy a jelentkező beoltotta-e már magát koronavírus ellen, illetve tervezi-e a vakcina felvételét – hívta fel a figyelmet Bognár Ivett, az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

Ez ugyanis egyrészt rendkívül érzékeny, különleges adat, amely kezeléséhez nincs joga a foglalkoztatónak. Másrészt az információ alkalmas lehet arra, hogy pozitív vagy negatív irányba lendítse ki a jelentkező megítélését. Amennyiben pedig ez megtörténne, az diszkriminációnak minősülne, és hatósági eljárás indítható a társaság ellen.

Diszkrimináció esetén bírság is kiszabható a munkáltatóval szemben, amely összege ötvenezertől hatmillió forintig terjedhet – emelte ki Weidinger Péter, az ügyvédi társulás szakértője.

„Fordított esetben sem egyszerűbb a helyzet. A leendő munkavállaló arra ugyan rákérdezhet, hogy leendő munkaadójának mi a hozzáállása az oltásokhoz, például javasolja-e a dolgozóinak a vakcina beadását, ám a cég interjún jelen lévő képviselői erre nem kötelesek válaszolni” – fejtette ki Bognár Ivett

A munkáltató nem kötelezheti dolgozóit a vakcina felvételére. Ilyen kötelezettséget kizárólag az állam határozhat meg és rendelhet el. Ezt érvényesítheti a munkáltató.

Ilyen esetben viszont a megadott munkaköröket csak a meghatározott oltások beadatása esetén lehet ellátni. Így például jelenleg Magyarországon erdészként csak olyan embert lehet alkalmazni, akit veszettség ellen már beoltottak.

Nem kizárt, hogy egyes állások esetén a COVID-19 elleni oltóanyag is felkerül majd az ajánlott vakcinák listájára. Ezekkel kapcsolatban ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden évben kiad egy határozatot, 2021-re vonatkozóan azonban ezt még nem tették közzé – állapította meg az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Kapcsolódó
Kiderült, kiket oltanak be először a BKV-nál

A következő három napban ugyanis a cég munkatársai közül összesen 138 fő kapja meg az oltást.

Az oltással kapcsolatban azt is hangsúlyozni kell, hogy hiába ajánlja a munkáltató az alkalmazottak számára a beadatást, ha ezt valaki nem hajlandó megtenni, az nem lehet alapja felmondásnak.

Az elbocsátás indoklásában ugyanis csak a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásra, képesség hiányára vagy a munkaadó működésével kapcsolatos okokra lehet hivatkozni. Ebbe a körbe viszont egy vakcina beadásának megtagadása nem tartozik bele – jelentette ki Bognár Ivett.

The post Buktató az állásinterjún: nem lehet rákérdezni az oltásra first appeared on 24.hu.

Related posts

A társfüggőség minden kapcsolatban jelen lehet

MOCOHU

A rendőrség példát akar statuálni a luxusétteremmel szemben, ahol Rita Ora karanténbulit tartott

MOCOHU

Tutira nem emlékszel, mikor és hol tűnt fel először Demcsák Zsuzsa

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This