4.8 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19d-vitaminkoronavírusMAGYARORSZÁGTudomány

Nem csökkenti a D-vitamin a koronavírus miatt kórházban töltött időt

A Sao Paulói Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, egyetlen nagy adag D-3 vitamin mennyire csökkenti a kórházban tartózkodás idejét koronavírus-fertőzés során. A D-vitaminról korábban elhíresült, hogy segítség lehet a COVID-19 elleni harcban, de eddig ebből az aspektusából, ekkora dózissal még nem vizsgálták.

A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a kórházi ellátás hosszára semmilyen hatással nincs az, ha a beteget egy adag, magas dózisú D-3 vitaminnal kezelik. A kontrollált, randomizált, duplavak kísérletben 240 felnőtt, koronavírus-fertőzés miatt kórházba került személy vett részt, a nagy dózisú D-vitamin egyiküknél sem csökkentette lényegesen a kórházi ápolás időtartamát.

Kapcsolódó
Koronavírus: veszélyes bevonat képződik a tüdőn

A koronavírus fokozza egy bradikinin nevű anyag termelését, és csökkenti a lebomlását, hatására gélszerű anyag jön létre a tüdőben. Súlyos esetekben a D-vitamin segíthet.

Nem érdemes azonban teljesen elvetni a vitamint: a A D-vitamin immunműködést segítő szerepe ismert, a legfrissebb kutatások emellett pedig arra is rávilágítanak, hogy koronavírus-fertőzés esetén is komoly segítséget nyújthat. A titok valószínűleg a dózisban és a gyakoriságban lesz – legalább is az eddigi kutatások erre engednek következtetni. A brazil szakértők azonban megjegyzik, hogy egyelőre még mindig nem tisztázott a D-vitamin szerepe a koronavírus-fertőzés kezelésében.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Egyre többen használnak ivermectines lóféreghajtót koronavírus ellen
  • Hiába kisebb a Sinopharm tűje, nincs köze a hatékonysághoz
  • Egészségesebbek és hatékonyabbak a koránkelők

The post Nem csökkenti a D-vitamin a koronavírus miatt kórházban töltött időt first appeared on 24.hu.

Related posts

Rakonczay nem nyugszik, újra nekivág az Atlanti-óceánnak

MOCOHU

Három rész kellett hozzá, hogy A csókfülke már legalább csak butácska legyen

MOCOHU

Rudolf Péter: A megszállottságot kell mederbe terelni

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This