6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
HiteljegybankkkvMAGYARORSZÁGmnbnhpnhp hajránövekedési hitelÜzleti tippek

NHP Hajrá: már több mint 1800 milliárdot vette fel a cégek

A Magyar Nemzeti Bank 2020 áprilisában indította el a Növekedési Hitelprogram legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széles körű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a kkv-szektornak – emelte ki a jegybank.

Az indulás óta jelentős az érdeklődés: 2021. február végéig 1836 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB felé, 28 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan.

A tavaly novemberben 2500 milliárd forintra megemelt keretösszegnek köszönhetően a program idén is számos vállalkozás működését, korszerűsítését és növekedését tudja segíteni.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 57 százaléka forgóeszközhitel, 12 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel.

Kapcsolódó
Csődhullám jöhet a gazdasági talpra állás előtt

Idén és jövőre is emelkedhet a vállalati fizetésképtelenségi eljárások száma.

Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya. A kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az idén 8 éves növekedési hitelprogramban, annak 2013-as indulása óta, csaknem 66 ezer vállalkozás jutott forráshoz 5 000 milliárd forintot meghaladó összegben.

The post NHP Hajrá: már több mint 1800 milliárdot vette fel a cégek first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy harvardi fizikus elkezdi keresni a földönkívülieket

MO.CO.HU

Olyan kínos volt, amit a pincérrel csinált, hogy soha többé nem megy étterembe

MO.CO.HU

A vakcinaregisztráció eltörlését kéri az ellenzék a kormánytól

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This