9.7 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csekkGazdasággépjárműadóhatározatkerekítésMAGYARORSZÁGnav

Gépjárműadó: Megvan, melyik összeget kell befizetni

A gépjárműadó beszedése az idei évtől a NAV-hoz került, és mint írtuk, borzolja a kedélyeket, hogy míg az adóhatóság által kiküldött határozatokban az adó pontos összege szerepel, addig a mellékelt csekkeken ezer forintra kerekített az adóhatóság. Mint kiderült, a kerekítést az adózás rendjéről szóló törvény alapján jogszerűen végzik, ott ugyanis nem szerepel a kivételek között a gépjárműadó.

Azt is írtuk, hogy egyik olvasónk jelezte: nem tudta, hogy végül is mennyi adót kellene befizetnie, kétszer 4830 forintot, ahogy a határozatban többször is leírták, vagy pedig kétszer ötezer forintot, ahogy a csekken szerepel. Hiába érdeklődött, nem sikerült megtudnia a választ. Mi is megkérdeztük erről az adóhatóságot, elsőre, pénteken még sikertelenül. Második megkeresésünkre azonban hétfő délután válasz helyett figyelmünkbe ajánlották az oldalukra szombaton feltöltött kérdés-válasz összeállítást, vagyis a GYIK-et.

Figyelmesen elolvastuk, ám ott nem szerepel olyan kérdés, hogy melyik összeget kell befizetni, azt, amelyik a határozatban szerepel (pontos összeg), vagy azt, ami a csekken (ezer forintra kerekített összeg). Ennek ellenére a kérdésekből kihámozható, hogy mi lehet a válasz:

  • Miért ezer forintra kerekítve kell megfizetnem a gépjárműadót, és miért forintra pontosan van meghatározva az adó összege a határozat rendelkező részében?

A kérdés alapján tehát az nem kérdés, hogy ezer forintra kerekítve kell megfizetni a gépjárműadót. Csak az lehet kérdés, hogy miért. A NAV által adott GYIK-válasz hivatkozik a gépjárműadóról szóló törvényre, mely szerint az adót az adóalap és az adómérték alapján forintra pontos összegben kell megállapítani. És megemlíti az adózás rendjéről szóló törvényt, mely szerint a NAV-nál nyilvántartott adók többségét – köztük a gépjárműadót is – ezer forintra kerekítve kell megfizetni.

Azt is írja a NAV a weboldalán, hogy a két csekken a kerekített összeg fele-fele szerepel, ezzel segítve az adózókat, hogy ne nekik kelljen számolniuk. Ha valakinek több autója van, nem kell mindegyik után kerekíteni a fizetendő adót, csak az összesen fizetendő összeget. Valamint, hogy a kerekítés általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak. Erről a GYIK-válasz szerint a kiküldött határozatok indokolásában található részletes tájékoztatás.

Átolvastuk még egyszer az olvasónk által megküldött gépjárműadó-határozatot, az indoklásban azonban nem találtunk részletes tájékoztatást a kerekítésről, csupán a már előző cikkünkben is említett egyetlen mondatot:

  • A gépjárműadó éves összegét ezer forintra kerekítve kell megfizetni, így az első félévi, illetve a második félévi adó összege az ezer forintra kerekített összeg fele.

Az indoklásban ugyanezen az oldalon nem sokkal lejjebb szövegesen és táblázatban is az szerepel, hogy a fizetendő gépjárműadó 9660 forint. Ugyanez látható a határozat első oldalán is, egyszer szövegesen, egyszer táblázatban, illetve hogy az első félévi 4830 forint gépjárműadót április 15-ig, a második félévi 4830 forint gépjárműadót pedig szeptember 15-ig kell megfizetni. Pont ezért nem volt olvasónk számára sem egyértelmű, hogy mennyit kellene fizetnie.

The post Gépjárműadó: Megvan, melyik összeget kell befizetni first appeared on 24.hu.

Related posts

Megtáltosodott szerdán a forint

MOCOHU

Majmokhoz hasonlították a jampecokat a Rákosi-érában

MOCOHU

Miller Dávid mosolya nem volt őszinte, miután szellemcsilit kóstoltattak vele

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This