6.1 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
biztosításföldrengésGazdasághorvátországi földrengésMAGYARORSZÁG

A horvátországi földrengés után Magyarországon több a kárbejelentés, mint a horvátoknál

Lényegesen felülmúlják a korábbi becsléseket a tavaly decemberi horvátországi földrengések magyarországi tényleges káradatai, a kárbejelentések száma pedig meghaladja a horvátországit – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A december 28-29-i horvátországi rengések miatti év végi gyorsbecslések százmillió forintos hazai károkról szóltak. Január első napjaiban 500 millió forintra ugrott a számla, végül a tényleges kifizetések és az elkülönített tartalékok összege megközelítette a 830 millió forintot

– ismertette a szövetség.

Míg január elején háromezer bejelentés kapcsolódott a földrengésekhez, a véglegesnek mondható statisztika szerint a károk száma meghaladja a 8700-at.

A közlemény szerint a horvát biztosítói szövetség adataival összevetve is jelentős a magyar káresetek száma.

A Mabisz felidézte: a Zágrábtól alig 50 kilométerre délre fekvő Petrinját több, köztük a Richter-skála szerint 6,4-es erősségű földrengés is sújtotta. A horvát biztosítók a horvát szövetség becslése szerint 7430 bejelentés nyomán tavaly év végéig mintegy 33 millió eurónak megfelelő kunát (mintegy 11,5 milliárd forint) fizettek ki és 10-13 milliárd forintnyi tartalékot különítettek el a károkra. Ehhez januárban további ötmillió eurónyi kifizetés (1,75 milliárd forint) társult.

Az átlagkár tehát jóval magasabb, mint Magyarországon, viszont a károk mértékéhez képest viszonylag kevesen fordultak a biztosítókhoz. Ennek oka az lehet, hogy Horvátországban nagyon alacsony, alig 30 százalékos a lakásbiztosítások elterjedtsége, emellett a szerződések nagyobb része nem fedezi a földrengések okozta károkat – hívta fel a figyelmet a Mabisz.

The post A horvátországi földrengés után Magyarországon több a kárbejelentés, mint a horvátoknál first appeared on 24.hu.

Related posts

Szerelemgyerek tett be Mátyás király házasságának

MOCOHU

Rebootot kaphat a legendás A fiúk a klubból

MOCOHU

Az EU-nak szinte semmilyen fegyvere nincs a média védelmére, de lehet, hogy most készül valami új

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This