6.5 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dubaji világkiállításGazdaságMAGYARORSZÁGramerset international fzeszirdi tamásszurdi linda

Közérdek miatt nem lesz nagy verseny a Dubaji Világkiállítás kommunikációs feladataiért

A kormány döntésének köszönhetően mindössze három versenyzőnek kell megmérkőznie a 2021-re halasztott Dubaji Világkiállítás magyar részvételéhez kapcsolódó kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokért. A közbeszerzési dokumentációhoz csatolt szerződéstervezetben 750 millió forint plusz áfa (bruttó 952,5 millió forint) keretérték szerepel.

EKR / Nemzeti Kommunikációs Hivatal EKR / Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Az Orbán Viktor által szignózott, múlt héten megjelent kormányrendelet három ügyet talált kiemelésre méltónak:

  • a 2022. évi magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti, szegedi, tatabányai és debreceni helyszíneken történő megrendezése érdekében szükséges beruházásokat,
  • a 2020. évi Dubaji Világkiállításon történő sikeres magyar megjelenéshez szükséges beruházásokat,
  • valamint a  Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. által a Magyarországi MotoGP megrendezésére irányuló vagyoni értékű jog megszerzését.

A kormány határozata szerint olyan ügyekről van szó, „amelyek érdekében kötendő szerződések halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződésnek tekintendőek, teljesítésükhöz kiemelkedően fontos közérdek fűződik”. Ez a gyakorlatban nagyjából azt jelenti, hogy a hirdetmény hatályba lépése után esedékes közbeszerzéseket és hatósági eljárásokat villámgyorsan le lehet zavarni.

Így eshetett meg, hogy a február 24-én este megjelent határozat után másfél nappal a Rogán Antal tárcája alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) a csak nagyon speciális esetekben alkalmazható, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban indította meg a közbeszerzést a Dubaji Világkiállítás magyar részvételéhez kapcsolódó rendezvényszervezési és kommunikációs feladatokra. Ez az eljárás a versenyt erősen szűkíti: ajánlatot nem adhat be bárki, csak azok, akiket az NKH kifejezetten felhív erre. Jelen esetben három, meg nem nevezett gazdasági szereplőt találtak érdemesnek arra, hogy egyáltalán a startvonalhoz állhassanak. A kormány határozata éppen ehhez biztosított zöld utat.

Orbán Viktort is vendégül látják

A hatékonyság mindenesetre irigylésre méltó: a kedd este megjelent határozatot követően csütörtökön az NKH már ki is választotta a három lehetséges ajánlattevőt, az eljárásról értesítette a Közbeszerzési Hatóságot, és a dokumentumokat megjelentették az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben. Pedig az ajánlattételre felhívott gazdasági szereplőknek meglehetősen komplex és bizalmi feladatok elvégzésére kell ajánlatot tenniük. A sikeres cég gondoskodik majd a világkiállításhoz köthető rendezvényszervezési, valamint grafikai és gyártási, továbbá online, PR-ügynökségi és médiaügynökségi feladatok ellátásáról. A várhatóan októbertől márciusig tartó expón számos nyilvános és protokolláris eseményt tartanak majd a magyar pavilonban, illetve Dubajban:

  • 2022. március 17-én a Magyar Nemzeti Nap alkalmából állami protokolleseményt terveznek, amelyen a „VIP magyar és helyi, állami és üzleti vezetők, helyi gazdasági elit” mellett Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.
  • November 9-ére tervezik a Magyar Divat és Design Ügynökséggel közösen szervezett a „Budapest Select Show” divatbemutatót, majd azt követően a „Front Row Dinner” exkluzív vacsorát.
  • Ezek mellett öt–tíz kiemelt, nagyszabású és további tizenöt-húsz, valamely világnaphoz, nemzetközi vagy magyar aktualitáshoz kapcsolódó program várható.

Mindezeket a szerencsés nyertes fogja megszervezni, beleértve többek között a cateringet, a fotózásokat és a biztonsági intézkedéseket is.

Egy titokzatos cég kapcsolatokat, Tiborcz Eliosának megvásárlója pavilont épít

A Dubaji Világkiállításon történő magyar megjelenésre a kormány határozata szerint 20,941 milliárd forintot szánnak, és a nagyvonalú keretre, úgy tűnik, szükség is lesz. Tavaly nettó 699,5 millió forintért bízták meg a Szurdi Tamás és Szurdi Linda tulajdonában álló Designland Creative Community Kft.-t a magyar pavilon megvalósításához kapcsolódó digitális tartalomfejlesztéssel és a hozzá kapcsolódó tartalomgyártással.

950 milliós forintos keretszerződés jutott az Umm Al Quwain Emírség különleges gazdasági zónájába bejegyzett Ramerset International FZE-nek a Perzsa-öböl menti országokban megvalósuló turisztikai és üzleti kapcsolatok ösztönzésével kapcsolatos program kialakítására és megvalósítására. A cégnek ugyan van egy nagyon általános, semmilyen konkrét referenciát nem közlő honlapja, székhelyként viszont egy postafiókot adtak meg. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy ezen a postafiókon is osztoznak, egyebek mellett olyan céggel, amely a szabad kereskedelmi zónákban kínál cégalapítási és székhelykezelési szolgáltatásokat. A január elején aláírt szerződésben a céget igazgatóként egy bizonyos Révész Barnabás képviselte. Kérdéseinket elküldtük a cégnek, illetve Révész Barnabásnak.

2019 nyarán elsőként számoltunk be arról, hogy a dubaji magyar pavilon tervezését, felépítését, majd elbontását nem akárkire bízták: a 10,6 milliárd forintos közbeszerzést a WHB-Épkar Építőipari Kft. nyerte el. A cég Paár Attila milliárdos fő érdekeltségének, a West Hungária Bau Kft. (WHB)  és a Szeivolt család tulajdonában álló Épkar Építőipari Kft. közös vállalkozása. Paár Attila akkor került reflektorfénybe, amikor a miniszterelnök vejétől megvette Elios-érdekeltségét, és a G7 számítása szerint 3 milliárd forintot fizetett érte.

A közbeszerzés műszaki leírása szerint „a pavilon gondolati ívét a makoveczi szellemiség alkotja. A magyar pavilon egy kettős rétegű, faszerkezetű épület, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll. A kettő közötti, felfelé szélesedő térben helyezkedik el a kiállításnak teret adó spirális rámpa”.

The post Közérdek miatt nem lesz nagy verseny a Dubaji Világkiállítás kommunikációs feladataiért first appeared on 24.hu.

Related posts

Felajánlotta lemondását a jegyző, aki búzavirágnak nevezte a melegnek gondolt anyakönyvvezetőt

MOCOHU

Elkészült az óriás Karikó Katalin-falfestmény Budán

MOCOHU

Magától gyógyult ki a HIV-fertőzésből egy argentin nő

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This