14 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ausztriaMAGYARORSZÁGNagyvilágnovomaticövppártfinanszírozáspolitikai botránysebastian kurz

Pánikból összevissza tüzel Kurz és pártja

Pénteken kihallgatták az osztrák pénzügyminisztert, Gernot Blümelt abban az ügyben, ami miatt bajba kerülhet Sebastian Kurz kancellár és az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) is. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó államügyészség (WKStA) azok után idézte be Blümelt, hogy korábban már tartott egy házkutatást a pénzügyi tárca vezetőjénél.

Kapcsolódó
Komoly bajba került Sebastian Kurz a pénzügyminiszterének botránya miatt

Ausztriában nem nyugszik a Gernot Blümel pénzügyminiszter körül egyre burjánzó botrány, a tárcavezetőnél már házkutatást is tartottak. Az eset miatt a nagyobbik osztrák kormánypárt, így maga Kurz kancellár is komoly bajban van, és ez már látszik a közvélemény-kutatásokban is.

Blümel nem volt túl közlékeny a kihallgatása után. Annyit mondott csupán: minden kérdésre válaszolt, és igyekezett a „hamis vádaskodásokról” tisztázó jelleggel felvilágosítást adni a nyomozóhatóságnak.

A jelenlegi néppárti pénzügyminiszter még a kormányba való bekerülése előtt került kapcsolatba az osztrák szerencsejáték céggel, a Novomatic-kal. A korrupciógyanú miatt indult nyomozás pedig éppen a Novomatictól az Osztrák Néppártnak juttatott „feltételezett pártadományokhoz” kapcsolódik.

Blümel 2017-ben még bécsi ÖVP-elnökként kapott üzenetet a Novomatic akkori vezérigazgatójától, Harald Neumanntól. (Most kettőjüket „vizsgálja” az ügyészség.) Nem véletlenül neki üzent Neumann: bécsi posztjánál sokkal fontosabb szerepet játszott a politikában Blümel. A főhatalom megszerzésére törő fiatal politikus, Sebastian Kurz – 2017-ben még külügyminiszter – fő segítője volt abban, hogy a pártjukon belül eltakarítsa a politikai vetélytársakat, és generációváltást hajtson végre az ÖVP-ban.

De miért volt fontos Kurz 2017-ben a Novomaticnak? A Blümelnek szóló négy évvel ezelőtti üzenet arra vonatkozott, hogy szervezzen a bécsi pártelnök egy találkozót a cég vezetői és Kurz között. Ennek indoka részben egy homályos utalás volt egy esetleges jövőbeni pártadományra (aminek megvalósulását, Blümel, Kurz, az ÖVP és a Novomatic azóta is hevesen tagadja). Másrészt egy konkrétabb célzás is történt arra, hogy külügyminiszterként Kurz segíthetne a Novomatic Olaszországban felmerülő problémáinak megoldásában. (Ezt is cáfolják az érintettek.)

A Novomatic olasz leánycégére a római hatóságok 2012-ben szabtak ki rekordbírságot, 150 millió eurót. A Novomatic vitatta ezt, és végül is folyamatosan csökkent a bírság összege. A Konstrast.at információi szerint nyolc nappal a Blümelnek küldött Neumann-üzenet után Sebastian Kurz még osztrák külügyminiszterként találkozott olasz kollégájával.

A Novomatictól a Kontrast szerint ekkor még mindig mintegy 40 millió eurót követeltek az olasz hatóságok, hamarosan azonban 20 millióra csökkent ez az igény. Ugyanakkor a Kontrast is hangsúlyozza: az események közötti összefüggést egyelőre semmi sem bizonyítja, és minden szereplőt (akik hevesen tagadnak bármiféle érintettséget) megillet az ártatlanság vélelme.

A WKStA tehát nem csupán a Blümelnek címzett Neumann-üzenetben említett esetleges pártadomány miatt nyomoz, hanem amiatt is, hogy az osztrák diplomácia tett-e valamit a Novomatic érdekében Olaszországban.

Ehhez kapcsolódó pénteki hír, hogy a korrupcióellenes ügyészség az osztrák külügyminisztériumtól is hivatalos tájékoztatást kért az ügyben. A külügy máris reagált a kérésre: a tárca egyrészt igyekszik segíteni a vizsgálatot, másrészt eddig semmilyen Novomatickal kapcsolatos, 2017-es osztrák diplomáciai tevékenységre utaló dokumentumra nem bukkantak az irattárukban.

A pénzügyminisztériumot szintén megkereste a WKStA, ott azonban nem kommentálták ezt a lépést. Mármint azt, hogy az ügyészség adatokat kért a Blümel vezette tárcától is arra vonatkozóan, történt-e a 2017-es Neumann-üzenet után bármilyen pénzügyminisztériumi segítségnyújtás a Novomaticnak.

Ugyanakkor a Der Standard által idézett források szerint a Novomatic évekkel ezelőtti üzenetei nyomán Blümel arra kérte – akkor még bécsi ÖVP-elnökként – a néppárti irányítás alatt álló pénzügyminisztérium főtitkárát, Thomas Schmidet, hogy hívja fel a Novomatic főnökét. Az osztrák Kurier értesülései szerint a pénzügyminisztériumban a WKStA aktívabb volt, mint a külügyminisztériumban: itt bizonyos iratokat „biztonságba is helyeztek”, miután az osztrák és az olasz pénzügyminisztériumok közötti, a Novomatic-ügyre vonatkozó kommunikáció után kutakodtak.

Aggaszthatja Blümelt az is, hogy már korábbi cikkünkben is megemlítettük, a nála tartott házkutatáskor elvitték azt a laptopot, amelyet állítólag feleségével közösen használt, de korábbi vizsgálóbizottsági meghallgatásakor még azt állította, ő egyáltalán nem használ laptopot (annak ellenére, hogy az ÖVP átszervezését gyakorlatilag Blümel zavarta le az elmúlt években).

HANS PUNZ / APA / AFP Gernot Blümel

Újabb hírek szerint a WKStA nem is laptopot keresett igazán, hanem egy Blümel által használt, de nem hivatali okostelefont. Blümel álltólag erről a készülékről is intézhette ügyeit.

Nem véletlenül lett ideges maga a kancellár is: az ügyészség a minisztériumok kapuit „döngeti”, pártja máris vesztett két százalékot a népszerűségéből, de érdekes módon a koalíciós társának, a Zöldeknek még többet ártott a botrány: az ő szavazóik sokkal nagyobb mértékben tünedeznek el a Novomatic-ügy miatt. A Zöldek – részben bevándorló hátterű – szavazói ugyanis nem a konzervatív, időnként pedig kifejezetten bevándorlóellenes Kurz–Blümel-féle ÖVP-irányvonalra szavaztak a legutóbbi választásokon.

A Zöldek tarthatatlan helyzete azonban egyelőre paradox módon stabilizálja Kurz kancellár pozícióját: koalíciós partnere most nem kockáztathat egy új választást, azon ugyanis bizonyosan nagyot bukna. Hivatalosan persze a kormánypártok a koronavírus-helyzetre hivatkozva utasítják el az időközi szavazás gondolatát. A Zöldek pedig addig a kormányon belüli befolyásuk növelésére használják ki a Die Presse szerint az ÖVP elleni vádak megsokszorozódását.

A migrációt közben az ÖVP arra használja, hogy elterelje a figyelmet a pártot sújtó botrányokról. Az elterelés túl jól sikerült: a bevándorlók kitoloncolásáról döntő belügyminisztert az ellenzék lemondatná, de emiatt a két kormánypárt viszonya is egyre feszültebb. A kitoloncolás elleni egyik akció mögött ugyanis egy zöldpárti képviselőnőt sejtenek a néppártiak, akik immár a parlamentben is támadták a politikusnőt.

A Zöldek ugyanakkor egyes vélemények szerint ellentámadásba lendültek: az irányításuk alatt álló igazságügyi minisztériumot több eljárás hátterében is sejteni engedik megfigyelők. Így például nemrégiben az államügyészség nyomozást indított amiatt, hogy egy razziáról az érintett vállalkozó 2019-ben is és 2017-ben is előzetesen értesülhetett.

Emiatt egy volt minisztert, jelenlegi alkotmánybírót, Wolfgang Brandstettert és egy minisztériumi főtisztviselőt is meggyanúsítottak. Ez is az ÖVP számára lehet kínos – bár nem a Kurz-féle fiatal generációnak, hanem a Néppárt „régi motorosai” kerülhetnek bajba az osztrák lapok szerint.

Kurz kancellár pártja közben a pánik jeleit mutatja: vagdalkoznak a Zöldek felé, de nyilvánosan bírálják az ellenük nyomozó gazdasági és korrupciós ügyekre specializált ügyészséget, a WKStA-t is. Politikai elfogultságról, „baloldali” pártszimpátiáról beszélnek a hatóság esetében, jóllehet, korábban az egyik jelenlegi miniszterük, Karoline Edstadtler is a WKStA-nél dolgozott felső vezetőként.

Az elmúlt hetekben egyre több hír látott napvilágot az osztrák igazságszolgáltatás átszervezéséről. Az ÖVP ezt nem cáfolta, csak annyit közölt, hogy zajlanak az egyeztetések a Zöldekkel a kérdésben. A hírek szerint a WKStA-t átszerveznék, feldarabolnák, és gyakorlatilag egy egységes államügyészségbe olvasztanák be. Hivatalosan az ÖVP a büntetőeljárások „felgyorsítását” szeretné elérni – amit persze aligha gondolnak komolyan.

Közben az ÖVP átírná a törvényeket is a Die Presse szerint: megtiltanák például a sajtónak, hogy ügyészségi dokumentumokból szó szerint idézzenek. Ez nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy a Blümel-botrányban a Novomatic vezetője és a jelenlegi pénzügyminiszter közötti üzenetváltást a lapok szó szerint közölték. Sőt, az ÖVP a nyomozóhatóság számára is tiltaná a kommunikáció „túlterjeszkedő” kiértékelését. Ez nyilvánvalóan a sajtószabadság és a vizsgálati szervek munkájának korlátozását jelentené. A Die Presse szerint erről az egykori WKStA-alvezér, jelenlegi alkotmányügyi miniszter, Karoline Edtstadler folytat koalíciós tárgyalásokat.

Ez már sok volt az ellenzéknek:

El a kezekkel a független igazságszolgáltatástól

– mondta a szociáldemokraták (SPÖ) egyik vezetője, Christian Deutsch. Szerinte a „korrupcióvadászok” már olyan közel járhatnak Gernot Blümelhez, hogy az ÖVP a WKStA szétverésével próbálkozik. A liberális eNEOS frakcióvezető-helyettese, Nikolaus Scherak pedig már a teljes igazságszolgáltatás szétverésétől tart.

Az ellenzéki, radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) ex-belügyminisztere, jelenlegi frakcióvezetője, Herbert Kickl is úgy fogalmazott: nem engedhető meg, hogy az ÖVP vágyainak megfelelően a WKStA-t „kivonják a forgalomból”.

Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk / AFP Herbert Kickl

A Der Standard lap kommentátora, Fabian Schmid ennek kapcsán felteszi a kérdést: „Az ÖVP rágalmazni kezdte az ügyészséget?” A cikkszerző megjegyzi: az ÖVP bűncselekményekre utaló magatartással vádolja az államügyészeket. Az, amit a néppárt csinál, Schmid szerint már önmagában is büntetendő. Felidézi, hogy az ÖVP frakcióvezetője, August Wöginger egy sajtótájékoztatón a korrupció ellen küzdő hatóság „hibáiról”, „mulasztásairól” beszélt. De ugyanígy emlegetik a pénzügyminiszternél tartott házkutatás óta a Néppárt politikusai azt, hogy a WKStA lassan dolgozik (ami a gyanúsítottak számára hátrányos), és egy másik ügyben jogellenesen tartottak házkutatást. Szintén meggyanúsították a korrupcióellenes ügyészeket azzal, hogy bizonyos aktákat másoknak átadtak: így a kiszivárogtatások miatt téves gyanúsítások terjedtek el Wöginger szerint.

Az FPÖ-s Harald Stefan viszont most azt tudakolja (az esetleges rágalmazást vélelmezve): az államügyészség nyomoz-e a néppárti frakcióvezető, August Wöginger ellen. A NEOS is kérdéseket tett fel ez ügyben, de a WKStA visszafogottan reagált az ellenzék kezdeményezéseire. Szerintük „jelenleg nem téma”, hogy eljárást indítsanak az őket bíráló politikusok ellen.

Időközben a Novomaticnál is kezd elszakadni a cérna. A cég egyre hisztérikusabban reagál az osztrák újságírók rohamára. A vállalat feljelentést tett amiatt, hogy állítólag olyan belső információk kerültek a sajtóhoz, amelyek csak törvénysértő módon juthattak az újságírók birtokába.

Ezúttal a Novomatic lépését az váltotta ki, hogy a Profil, a Der Standard és a ZiB2 tényfeltáró újságírói még nem publikált információkhoz jutottak a cég szponzorációs és adományozási gyakorlatáról. Közben a vállalat cáfolja, hogy a szponzoráció és az adományozottak politikai kapcsolatai között összefüggés lenne.

Szombaton mindennek dacára a Der Standard áttekintést adott a Novomatic és az osztrák pártok kapcsolatairól. Egy belső céglista alapján közölte: a vállalat széles körben támogat olyan egyesületeket és rendezvényeket, amelyek sokszor nem esnek túl messzire a politikától.

Az már korábban ismert volt, hogy a Novomatic támogatta az osztrák parlament alsóházi elnöke, Wolfgang Sobotka (ÖVP) által alapított Alois Mock Intézetet, ahogyan az is: a Novomatic az FPÖ-höz közeli Biztonságpolitikai Intézettel szintén együttműködött, s az intézet 240 ezer eurót kapott. Szintén ismert, hogy az ellenzéki szociáldemokratákhoz (SPÖ) közel álló az Echo-Verlag (Echo Kiadó) által szervezett majálisokhoz 45 ezer eurót kapott 2016 és 2018 között a Novomatictól – ezt az ÖVP emlegette előszeretettel az eddigi különböző vizsgálatok nyomán.

A Standard viszont most újabb szponzorált egyesületekről számolt be: a „vörösen csillogó” Echo-Verlag például több kisebb projektjére, rendezvényére is kapott összesen 50 ezer eurót. De nem ez az egyetlen szocdem közeli támogatott: az FC Purkersdorf tiszteletbeli elnöke a volt belügyminiszter és ex-polgármester Karl Schlögl, aki egykor a Novomatic felügyelőbizottságában is helyet kapott. 2017-ben ez az egyesület 2500 eurót kapott például.

További foci- és golfklubok is sorakoznak a szponzoráltak között: ilyen például az ASV Draßburg támogatása, amikor az még a burgenlandi regionális ligában játszott. A klub elnöke azonban nem akárki volt: a burgenlandi SPÖ frakcióvezetőjéről, Christian Illeditsről van szó. Ügyvédje nyilatkozott ennek kapcsán: az éves szponzorációs összegek mindig teljesítményfüggők voltak, s 5–30 ezer euró között mozogtak szezononként.

Az ügyvéd cáfolta, hogy cserében Burgenlandban a Novomatic ellentételezést kapott volna. A Novomatic szerint az ASV Draßburg egyike az „ismert futballegyesületeknek” a tartományban, ezért szponzorálta leányvállalata a klubot. A konszern visszautasította, hogy a szponzoráció összefüggött volna a helyi szerencsejáték-koncessziókkal.

Alsó-Ausztriában egy olyan golfklubot támogatott tíz éven át a Novomatic, amelynek elnöke a tartományi székhely, Bécsújhely ÖVP-s polgármestere volt. Klaus Schneeberger egyben a tartományi ÖVP-frakció vezetője is volt, márpedig a tartományi szerencsejáték-szabályozásba ő is beleszólhatott. Az érintettek szerint persze ettől teljesen függetlenül kapott a „Golfclub Föhrenwald” 2009 és 2019 között évi 5000 eurót a Novomatictól. Bécsújhelyi kulturális és más rendezvényeket is szponzorált a Novomatic, de a polgármester szerint ebben az ügyben sincs semmilyen politikai összefüggés.

Az ÖVP-hez közeli alsó-ausztriai gazdasági egyesület a Der Standard szerint valójában egy pártszervezet. Ez az egyesület is kapott pénzt: két hirdetésért például 10 ezer eurót. A Standard felteszi a kérdést: miként állíthatja ezek után az ÖVP, hogy nem kapott pártadományt a szerencsejáték-ipartól? A válasz ez volt: a gazdasági egyesület jogilag önálló, maga intézi hirdetési stratégiáját.

A szocdemek Alsó-Ausztriában szintén lehajoltak egy kis aprópénzért: az SPÖ gazdasági egyesülete bálokra kapott 7000 eurót. Az egyesületi alelnök, Ernst Riedl pedig 2014-ig tagja volt annak a testületnek Bécsben, amely a játékautomatákat felügyelte az osztrák fővárosban.

Nem soroljuk tovább az ügyeket, melyek a Die Presse szerint összesen 1,7 millió eurót mozgattak meg. Ám ezekről a Novomatic csak annyit közölt: a cég komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást. A Der Standard is hangsúlyozza: a támogatott célok sokszor tényleg jó ügyeket szolgálnak, s más cégek is adományoznak. Ám szerencsejátékcégként a Novomatic különösen függ a politikától, hisz az ágazat törvényi szabályozása gyakran módosul, s rendszeres a koncessziók el- és újraosztása is.

A Novomatic ügyvédje, Peter Zöchbauer szerint a cég politikai mérlegelés nélkül vesz részt társadalmi felelősségvállalási programokban. A célokat objektív kritériumok alapján választják ki, s kizárt, hogy ezek összefüggenének bármiféle politikai ellentételezéssel.

The post Pánikból összevissza tüzel Kurz és pártja first appeared on 24.hu.

Related posts

Farm VIP: Szuperák Barbara feladta a játékot két nappal párja, Jolly kiesése után

MOCOHU

Halálos baleset történt Budapesten a 6-os úton

MOCOHU

Teljes félreértés a kínai járványügyi központ vezetője szerint, hogy a vakcináik ne lennének elég hatékonyak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This