8.5 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldeurópai uniókoronavírusMAGYARORSZÁGoltási igazolásvakcina igazolványvédőoltás

Az egészségügyi nyilvántartásban látható lesz, ki milyen védőoltást kapott

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) látható lesz, hogy ki milyen koronavírus elleni védőoltást kapott – válaszolta az ATV Híradó megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Ahogy arról beszámoltunk, a szombati Magyar Közlönyben jelent meg a koronavírus ellen védettség igazolásáról szóló kormányrendelet módosítása, amelyből az derült ki, hogy az eddigi tervekkel ellentétben az oltási igazolás nem fogja tartalmazni, hogy a tulajdonosát milyen típusú védőoltással oltották be.

A minisztérium válaszából az derül ki, hogy a rendelkezés csak az oltási igazolványra vonatkozik.

Az egészségügyi szolgáltató az oltottság tényét, idejét, a védőoltás típusát továbbra is rögzíti az EESZT-ben, így egy esetleges orvosi beavatkozás előtt a páciens betegdokumentumai között megtalálhatóak lesznek ezek az adatok, valamint az első oltáskor kapott oltási kártyán is szerepel, hogy ki milyen vakcinát kapott,

írta az Emmi.

Márciusban elkészül az EU-s igazolás terve

Eközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren azt írta, hogy még ebben a hónapban bemutatják a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, más néven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát. A digitális oltási igazolás bevezetésével az Európai Bizottságnak az a célja, hogy fokozatosan lehetővé tegye az európaiak számára, hogy biztonságosan utazhassanak az Európai Unióban, vagy az unió határain kívülre akár munka, akár turizmus céljából – tette hozzá von der Leyen. A bizottsági elnök hangsúlyozta azt is, hogy az igazolással teljes mértékben tiszteletben fogja tartani az adatvédelmet és a magánszférát.

Az oltási könyv szerepét betöltő

új uniós immunitásigazolás a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen.

Von der Leyen, aki a múlt héten videokonferencia keretében tartott informális EU-csúcs után jelentette be a javaslatot, az igazolvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy legalább három hónapra van szükség egy közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. Elmondta, a tagállami vezetők megállapodásra jutottak a legszükségesebb személyes adatok megosztásáról az igazolványok közös elfogadása érdekében. Hozzátette, az Európai Unió és a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat.

The post Az egészségügyi nyilvántartásban látható lesz, ki milyen védőoltást kapott first appeared on 24.hu.

Related posts

Ők lettek idén a magyar szinkronszakma legjobbjai

MOCOHU

Áltudományos maszlaggal sóztak el méregdrágán vizet

MOCOHU

Legalább ezer károsultat hagyhatott maga után a megszűnt webáruház

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This